Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

398. PAN-VOX PAN 6488 ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΚΟΣ- ΣΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 1972

Κώστας Αλέκος- Σούκας Βασίλης PAN-VOX PAN 6488 Απ΄τα μέρη της Ηπείρου - Θα ρίξω μάγια στο νερό 1972- 45rpm- 7''
 
Ο δημοφιλής τραγουδιστής της Ηπείρου Αλέκος Κώστας που στη δεκαετία του ’70 γνώρισε μεγάλες επιτυχίες, είχε γεννηθεί στα Δεσποτικά Πρέβεζας (Βλάντα) και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το δημοτικό τραγούδι από το 1965. Είχε εργαστεί στα για πολλά χρόνια με το Βασίλη Σούκα στον ”Πετροκότσιφα” (Γλυκοχαράματα) στο “Ελληνικό Χωριό” κ’α.
Από τα πιο γνωστά του τραγούδια που διαφημίζονταν από την τότε δισκογραφική MUSIC BOX είναι: ”Ο κουμπάρος και η κουμπάρα”, ‘Σταμάτα Χάρε τ’ άλογο”, ”Έμαθα πως παντρεύεσαι”, ”Άλλαξες πολύ κυρά μου”,
Λενιώ μου μη με λησμονείς”, ”Γειτονοπούλα μου μικρή”, ”Μικρό παιδί ξεκίνησα”, ”Φίλε μου πες μου γιατί κλαις”. ”Λιώσανε τα χιόνια”, ”Πολλούς γιατρούς εγύρισα”, ”Παραθυράκι άνοιξε”, Τώρα που το θυμήθηκες.”. Ο Αλέκος Κώστας έφυγε από κοντά μας το 2021.
Ο Βασίλης Σούκας γεννήθηκε το 1931 στο Κομπότι Άρτας. Από μικρό παιδί ξεχώρισε για τις επιδόσεις του σε διάφορα μουσικά όργανα και τελικά καταστάλαξε στο κλαρίνο. Πηγαίος μουσικός, με δική του έντονη προσωπικότητα, ύφος και χαρακτήρα αναδείχτηκε γρήγορα ως πρωταγωνιστής στα πανηγύρια και την δισκογραφία όπου συμμετείχε ως εκτελεστής και συνθέτης. Από τα τέλη του ’50 που ρίζωσε στην Αθήνα δούλεψε σε όλα τα φημισμένα δημοτικά κέντρα που ανθούσαν στην ευρύτερη περιοχή και σύντομα απέκτησε δική του στέγη στην διασκέδαση, τα Γλυκοχαράματα (πρώην Πετροκότσυφας) όπου για χρόνια ήταν επικεφαλής ενός λαμπρού επιτελείου που απαρτιζόταν από τους Τάκη Καρναβά -μνημειώδης η σύμπραξή τους-, Γιούλα Κοτρώτσου, Αλέκο Κώστα, Σοφία Παπακώστα, Θανάση Βαρσαμά κ.ά.
Παράλληλα ο Βασίλης Σούκας από τα μισά του ’60 μέχρι και τα πρώτα χρόνια του ’80 διετέλεσε μαέστρος στην Pan-Vox του Μαρτέν Γκεσάρ όπου ηχογράφησε παραδοσιακά και καινούργια τραγούδια με κλασικούς εκπροσώπους του δημοτικού τραγουδιού αλλά και ανερχόμενους αστέρες του είδους που μοιραία αναπτύχθηκε, το λεγόμενο λαϊκοδημοτικό, το οποίο αναμφίβολα σε ορισμένες περιπτώσεις στιγματίστηκε από ακρότητες και φτήνιες αλλά σε πολλές άλλες στιγμές απέφερε αληθινά διαμάντια. Τα παιξίματα, οι ενορχηστρώσεις αλλά και οι νέες συνθέσεις του Σούκα έχουν πάντα την αύρα του χαρισματικού εκτελεστή, του ανθρώπου που γνωρίζει την παράδοση από πρώτο χέρι και το χώρο που κινείται και ξέρει να κατευθύνει υποδειγματικά τους υπόλοιπους συντελεστές.
Να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Σούκας μέχρι και το πρόωρο φινάλε του στις 28 Ιουνίου 1993 παρέμενε ανήσυχος και δημιουργικός, μπήκε στην διαδικασία σε μεγάλη ηλικία να διδαχθεί βυζαντινή μουσική (γραφή και ανάγνωση) υπό τον ιεροψάλτη μουσικοδιδάσκαλο Βασίλη Κατσιφή και ήταν ανοιχτός σε ετερόκλητες φαινομενικά συνεργασίες με τον Κυριάκο Σφέτσα, τον Νίκο Τουλιάτο, τον Ros Dally κ.ά. σε έργα εκτός της πεπατημένης, ορισμένα εκ των οποίων παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον σολίστα και δημιουργό.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου