Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

257. PARLOPHONE GDSP 2734 ΓΚΑΛΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ- ΧΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 1962

Γκαλμάνη (Παπαδοπούλου) Μαρία- Χαλιγιάννης Αθανάσιος PARLOPHONE GDSP 2734 Το φουστάνι το στενό - Βλάχαμ το λένε τα πουλιά (Τσάμικος) 1962- 45rpm- 7''

Άγνωστα τα βιογραφικά στοιχεία για την Μαρία Γκαλμάνη (Παπαδοπούλου). Δισκογραφικά έχει αρκετά 45άρια (περίπου 20) και αρκετές ηχογραφήσεις, που σύμφωνα με το Greekdiscography (Βασίλη Χατζηαντωνίου) δεν κόπηκαν ποτέ σε δίσκους 45 στροφών.

Συνεργάστηκε με τους καλύτερους κλαριντζήδες της εποχής Βασίλη Σούκα, Αθανάσιο Χαλιγιάννη, Κώστα Κοντογιώργο, Βασίλειο Σαλέα, Βασίλη Μπεσίρη, Δημήτρη Μπροδήμα, Γιώργο Μπαλάτσο, Κυριάκο Κώστουλα και Αντώνη Λεονταρίτση. Επίσης με τους Αλέκο Αραπάκη, Γιώργο Κόρο, Γιώργο Φλώρο, Δημήτρη Λαβίδα και άλλους.    

Ο Θανάσης Χαλιγιάννης (βλέπε αναρτήσεις 22, 182 και 211) γεννήθηκε το 1925. Το alter ego του Βασίλη Σαλέα του πρεσβύτερου. Καταγόταν από την μεγάλη οικογένεια μουσικών, των Χαλιγιάννηδων εκ Παρακαλάμου Ιωαννίνων. Γιός του Γιώργου Χαλιγιάννη και αδερφός του Νίκου που έπαιζε βιολί. Συμμετείχε σε πολλές ηχογραφήσεις και συνεργάστηκε με πολλούς λαϊκούς και δημοτικούς τραγουδιστές. Συνεργάστηκε ακόμα και με τον Στέλιο Καζαντζίδη παίζοντας σε δίσκους του. Δυστυχώς, έφυγε νωρίς.

Εξαιρετικό το παίξιμο του Χαλιγιάννη στο σημερινό δισκάκι. Η φωνή της Γκαλμάνη, ιδιαίτερα στο τσάμικο ¨Βλάχαμ το λένε τα πουλιά¨, με το σωστό ρουμελιώτικο ηχόχρωμα.

Να ευχαριστήσω τον Βασίλη Χατζηαντωνίου για την φωτογραφία της Γκαλμάνη σε νεαρή ηλικία και φυσικά για τις πληροφορίες που μας προσφέρει από την ιστοσελίδα του.

Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).