Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

121. FIDELITY 7408 ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ- ΣΚΑΛΙΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ- ΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1967

Σκαλίδης Γιάννης- Σκαλίδη (Παπαδάκη) Δέσποινα- Μαράκης Γιάννης FIDELITY 7408 Ο χάρος έρχεται συχνά (Συρτό) - Σε ψηλό βουνό (Ριζίτικο) 1967- 45rpm- 7''
 
Ο Γιάννης Σκαλίδης (επίσης βλέπε ανάρτηση 20 και 56) γεννήθηκε το 1927 και καταγόταν από τη Μικρή Γωνιά του  Δήμου Ρεθύμνου, ζούσε στην Ηλιούπολη Αττικής και είχε πολύ μεγάλο δισκογραφικό έργο με ηθογραφικό περιεχόμενο, θέματα από τη ζωή της Κρητικής υπαίθρου, σατυρικά, κ.ά.  Σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές του τον συνόδευε η σύζυγός του Δέσποινα, αλλά και ο γιος τους Στέλιος. Ο Γιάννης Σκαλίδης ήταν δάσκαλος της κρητικής λύρας καθώς δίδασκε την τέχνη του αρκετά χρόνια σε Κρητικούς της Αττικής. Ο Γιάννης Σκαλίδης με την σύζυγό του Δέσποινα είχαν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό ζευγάρι στον χώρο της Κρητικής Μουσικής, από τα κορυφαία καλλιτεχνικά ζευγάρια στην Κρήτη, με πολλές επιτυχίες και πολλές εμφανίσεις, ακόμη και στο εξωτερικό, όπου ζούσαν Κρήτες.
Έχει συνεργαστεί με τους Μανουδάκη Βασίλη, Μαράκη Γιάννη, Κλειδουχάκη Ανδρέα, Σιροκάκη Δημοσθένη, Σκαλιώτη Βασίλη (κλαρίνο-βλέπε ανάρτηση 20), Κακουλάκη Φάνη και Κούτρα Ιωάννη (κλαρίνο).
Για τον Μαράκη Γιάννη δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω βιογραφικά στοιχεία. Με το παίξιμο του στο λαούτο (στο σημερινό δισκάκι), δίνει εξαιρετικά δείγματα ενός εξαίρετου λαουτιέρη. Έχει συνεργαστεί στην δισκογραφία και με τον Σπύρο Σηφογιωργάκη (θα αναρτηθούν μελλοντικά).
Τα σκαναρισμένα εξώφυλλα που προστέθηκαν είναι του Ιδομενέα από Ρέθυμνο και τον ευχαριστώ πολύ που συμβάλει στη προσπάθεια καταγραφής. 
Επίσης, για τους φίλους του ριζίτικου τραγουδιού, (εδώ-1) και (εδώ-2) η εξαιρετική προσπάθεια καταγραφής-έρευνας του Θεμιστοκλή Παντελόπουλου. 
Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).