Τρίτη 11 Μαΐου 2021

67. MUSIC-BOX MB 698 ΜΑΝΟΥΡΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ- ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ- ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΣ 1966

Μανουράς Μανώλης (Κουρκουτάκης)- Ξυλούρης Γιάννης (Ψαρογιάννης)- Ξυλούρης Νίκος (Ψαρονίκος) MUSIC-BOX MB 698 Μαλεβιώτικος χορός (Μαλεβιζιώτικος) - Πως είσαι αγάπη μου μακρυά (Συρτός) 1966- 45rpm- 7''  
 
Ο Μανώλης Μανουράς γεννήθηκε στ' Ανώγεια Ρεθύμνου το 1929, γιος του παλιού και καλού λυράρη Γιώργη Μανουρά ή Κουρκουτάκη απ' όπου πήρε και τα πρώτα του ερεθίσματα για τη μύηση του στη λύρα. Από το 1965 ασχολείται επαγγελματικά με την κρητική μουσική , αρχίζοντας την προσωπική του καλλιτεχνική πορεία από το γνωστό τότε κρητικό κέντρο της πόλης του Ηρακλείου "Ερωτόκριτος". 
Από το 1972 και για δέκα χρόνια, ζει και εμφανίζεται στην Αθήνα σε διάφορα κρητικά στέκια, περιοδεύει στο εξωτερικό κοντά στους απόδημους κι επιστρέφει το 1982 στο Ηράκλειο, όπου ζει πλέον ασχολούμενος αποκλειστικά και μόνο με την κρητική μουσική.
Η δισκογραφική παρουσία του Μανώλη Μανουρά μπορεί να μην είναι μεγάλη, αυτό όμως, που έχει καταγραφεί για λογαριασμό του, είναι η δεξιοτεχνία του στη λύρα, αναγνωρισμένη από κοινό και καλλιτέχνες.
Η ιδιαίτερη επίδοση του στην εκτέλεση παλαιών συρτών και ο μοναδικός τρόπος παιξίματος μιας σειράς παλιών Ανωγειανών κοντυλιών, όπου έμαθε από τον πατέρα του τον κάνουν να ξεχωρίζει. Ευαισθησία και απλότητα, ακρίβεια στην εκτέλεση, τονισμός στη λεπτομέρεια, σταθερότητα στην ισορροπία των μελωδιών που αποδίδει, είναι τα χαρακτηριστικά του Μανώλη Μανουρά.
 
Για τους Ξυλούρηδες Γιάννη και Νίκο έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις (βλέπε ανάρτηση 15,36,41,64).  
Στο σημερινό δισκάκι, φοβερός Μανουράς στη λύρα και όχι ο Ψαρονίκος. Ο Ψαρονίκος, σύμφωνα πάντα με τις ετικέτες του δίσκου συμμετέχει τραγουδώντας στο ¨Πως είσαι αγάπη μου μακρυά¨. Στο λαούτο ο Ψαρογιάννης. Τα λόγια νομίζω είναι περιττά. Λάθος και στο τίτλο ¨Μαλεβιώτικος¨ (Μαλεβιζιώτικος), κάτι για το οποίο δεν μας συνηθίζει η music-box. 
Αισθητική παρέμβαση και στην ¨cover photo¨ του Μανουρά, γιατί η πρωτότυπη θυμίζει αυτές που βάζουν στα ¨μάρμαρα¨. 
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο ….(εδώ)