Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

153. OLYMPIC OE 80124 ΣΗΦΟΓΙΩΡΓΑΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ- ΣΗΦΟΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ- ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ- ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 1969

Σηφογιωργάκη (Ασκοξυλάκη) Χρυσούλα- Σηφογιωργάκης Σπύρος- Μαρκογιαννάκης Ιωάννης- Μαρκογιαννάκης Ευάγγελος OLYMPIC OE 80124 Χωριό μου, όμορφο χωριό - Πόσες καρδιές χαρίζονται 1969- 45rpm- 7''
 
Η Χρυσούλα Σηφογιωργάκη (πρώην Ασκοξυλάκη), από τους Βώρρους Μεσσαράς Ηρακλείου, σύζυγος του Σπύρου Σηφογιωργάκη από το 1967, είναι η πρώτη τραγουδίστρια προερχόμενη από την Κρήτη που ηχογράφησε Ερωτόκριτο στη δισκογραφία, το 1965.
Ο Σπύρος μαζί με τη Χρυσούλα θα αποτελέσουν ένα νέο καλλιτεχνικό ζευγάρι και θα γράψουν μαζί μια νέα εποχή στο χώρο του κρητικού πενταγράμμου.
Ο Σπύρος Σηφογιωργάκης γεννήθηκε στον Αγαλιανό Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνης το 1930. Με τη Χρυσούλα Ασκοξυλάκη απέκτησαν δύο αγόρια. Στα 22 του χρόνια ξεκίνησε τη λύρα. Αργότερα παρακολούθησε το Ωδείο Ρεθύμνης για λίγο καιρό. Τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα τα πήρε από τη μητέρα που τραγουδούσε παραδοσιακά τραγούδια και αργότερα από τη φύση: ο ήχος από τα σκλαβέρια των προβάτων να συνοδεύει τα βήματα του νεαρού Σπύρου που 'χε στο βουργιάλι του σύκα, χαρούπια και τον ερωτόκριτο. Τη λύρα την πρωτοείδε όταν ήταν φαμέγιος στη Δρύμισκο το 1944 στα χέρια του λυράρη Ανυφαντάκη. Στα 18 του ενθουσιασμένος από το λυράρη Καραβίτη τον ακολούθησε στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως οδηγός και κουβαλούσε πάγο. Μετά το στρατό κατέβηκε στις Μοίρες και εδώ γνωρίζει το Λεωνίδα Κλάδο. Με τον Κλάδο και τον Καστελλολευτέρη πηγαίνανε σε πάρα πολλά γλέντια και πανηγύρια. Στην Αθήνα άνοιξε το κέντρο ¨Ζορμπάς¨ (1968 - 1978). Συμμετείχε σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις κρητικών σωματείων σε όλο το κόσμο.
Το 1962 έρχεται ο πρώτος μεγάλος θρίαμβος του καλλιτέχνη, παρουσιάζοντας τον πρώτο μικρό δίσκο με το τίτλο : “Ο Φάρος” σε δική του σύνθεση, τραγούδι και εκτέλεση. Αφορμή για τη δημιουργία του αυτή στάθηκε η διάλυση μιας πρόσκαιρης (όπως θα την ονομάσει ο ίδιος σε κάποια συνέντευξή του νεανικής αγάπης).
Όταν όμως, αργότερα ο Σηφογιωργάκης γνώρισε τη γυναίκα του, Χρυσούλα τότε έγραψε και την αντίθετη μαντινάδα : “άναψ’ ο Φάρος “.
Η πρώτη τους επιτυχία ήταν το “Τώρα που βρήκα εσένα” και ακολούθησε το αριστούργημα τους ο “Ερωτόκριτος”. Τον ίδιο καιρό το καλλιτεχνικό ζευγάρι άρχισε περιοδείες σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία.
Μαζί τους στο σημερινό δισκάκι οι Μαρκογιάννηδες. Ο Μαρκογιάννης και ο Μαρκοβαγγέλης. Τα τραγούδια τα βρίσκουμε και στο lp ¨Σπύρος Σηφογιωργάκης¨ από την Olympic αλλά λείπουν πληροφορίες που αφορούν την ¨ορχήστρα¨. Έτσι στο ¨Πόσες καρδιές χαρίζονται¨ στο λαούτο είναι ο Μαρκοβαγγέλης (απίστευτο παίξιμο χωρίς υπερβολές), ενώ στο ¨Χωριό μου όμορφο χωριό¨ ποιος παίζει ακορντεόν;; Βιογραφικά για τους Μαρκογιάννηδες θα βρείτε σε παλιότερες αναρτήσεις (νομίζω είναι οι πιο δημοφιλής στο blog).
Τα σκαναρισμένα εξώφυλλα που προστέθηκαν είναι του Ιδομενέα από Ρέθυμνο και τον ευχαριστώ πολύ που συμβάλει στη προσπάθεια καταγραφής
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).