Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

170. MUSIC BOX MB 551 ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΣ- ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ- ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ 1965

Ξυλούρης Νίκος (Ψαρονίκος- Ο Αρχάγγελος της Κρήτης)- Ξυλούρης Γιάννης (Ψαρόγιαννος)- Χατζάκης Γρηγόρης MUSIC BOX MB 551 Ζαμάνια τώχα να σε δω (Πρώτος συρτός Χανιώτικος) - Μαλεβιζιώτικος Καστρινός χορός (Πηδηχτός) 1965- 45rpm- 7''
«Η είσοδος του Ξυλούρη στην δισκογραφία καταγράφεται στις 21 Νοεμβρίου 1958. Τότε, στην Αθήνα, ηχογράφησε τα δύο πρώτα του τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκο 78 στροφών από την “Odeon”: “Κρητικοπούλα” και “Δεν κλαίνε οι δυνατές καρδιές”. Τον συνόδεψε ο αδερφός του Γιάννης στο λαούτο και ελλείψει τραγουδίστριας, δεύτερη φωνή έκανε η γυναίκα του.
Αξίζει να σημειωθεί πως για να πεισθεί η εταιρεία να κυκλοφορήσει τον δίσκο, χρειάστηκε να επέμβει ο πολιτικός και οικονομικός παράγοντας Παύλος Βαρδινογιάννης, ο οποίος εγγυήθηκε πως “αν δεν πουλήσει ο δίσκος θα καλύψω εγώ τη ζημιά”. Δεν χρειάστηκε όμως να γίνει, αφού ο δίσκος γνώρισε επιτυχία και στάθηκε η αφορμή για να ακουστεί το όνομα του ανερχόμενου λυράρη.
Ο Ξυλούρης ξαναμπήκε στο στούντιο περίπου δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου, στην αρχή ηχογραφώντας μια σειρά δίσκων 45 στροφών για λογαριασμό της “Fidelity” και από το 1965 μέχρι το 1967 για τη “Music Box”. Επέμενε μάλιστα να μπαίνει στη μία πλευρά του δίσκου ένα συρτό, ως πιο “εμπορικό” και στην άλλη ένα ριζίτικο. Εκείνη την εποχή τα ριζίτικα δεν τραγουδιόντουσαν ευρέως στην Κρήτη».
Στο σημερινό δισκάκι κυκλοφορίας του 1965 μαζί του ο αδερφός του Ψαρογιάννης (βλέπε παλαιότερες αναρτήσεις μέσω της μηχανής αναζήτησης του blog) και ο Χατζάκης Γρηγόρης με καταγωγή από Μέλαμπες Ρεθύμνου.
Ο Χατζάκης Γρηγόρης έπαιζε λαούτο και λύρα (συνοδευτικά) όπως μας μαρτυρά ο σημερινός δίσκος (βλέπε ετικέτες δίσκου) και ήταν άριστος οργανοποιός και ξυλουργός. Έφτιαχνε λαούτα, μαντολίνα κλπ. Με τον Ψαρονίκο  είχανε περιοδεύσει μαζί στη Γερμανία το 1965. Συνεργάστηκε επίσης με τον Νικηφόρο Αεράκη, τον Γιώργο Καλομοίρη, τον Δημήτρη Φουκάκη, τον Ψαραντώνη και τα τελευταία χρόνια της ζωής του με το Νίκο Σταυρακάκη. Στις σημερινές φωτογραφίες τον διακρίνουμε στο λαούτο.
Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το βιβλίο ¨Νίκος Ξυλούρης- Τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο¨ , εκδόσεις Μετρονόμος 2020. Να ευχαριστήσω, τον Νάσο Λουκάκη και τον Κλεάνθη Ατσαλάκη για τις πληροφορίες για τον Χατζάκη.
Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).