Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

8. RCA VICTOR (HIS MASTER'S VOICE) 38-3094 ΚΑΝΤΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ- ΓΟΜΠΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 1925

Καντέρης Γιώργος (Καντερογιώργης)- Γομπάκης Γιώργος RCA VICTOR (HIS MASTER'S VOICE) 38-3094 Κρητικός χορός - Σούστα Ρεθυμνιώτικη 1925-78rpm -12'' 

Ηχογραφημένα το 1925, ο Κρητικός χορός (Πεντοζάλι Κρητικό) και η Σούστα Ρεθυμνιώτικη, εδώ σε επανέκδοση από την RCA VICTOR και σε 12 ίντσες. Οι πρώτες κόπιες ήταν στις 10 ίντσες στην VICTOR το 1925.

Η λέξη που δικαιωματικά ο Καντερογιώργης μπορούσε να χρησιμοποιεί ήταν ¨ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ¨ γιατί όπως διαβάζουμε και στις πληροφορίες συμμετείχε, τραυματίστηκε και διασκέδαζε με τη λύρα του (στα διαλλείματα), σε πλήθος από μάχες κατά του τουρκικού ζυγού. Αυτός και μόνο από τους καλλιτέχνες της τότε εποχής. Οποιαδήποτε χρήση της λέξης ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ από τους μετέπειτα καλλιτέχνες σε πανηγύρια, τηλεοπτικά πάνελ και συναυλίες μόνο προσβολή μπορεί να αποτελεί.

Μαζί του ο Γομπάκης Γιώργος σε όργανο που δεν θυμίζει λαούτο όπως αναφέρει και στο ¨Μίλιε Μου Κρήτη Απ΄τα Παλιά¨ αλλά κύμβαλο. Πολυτάλαντος μουσικός όπως διαβάζουμε στο εν λόγο ερευνητικό βιβλίο-συλλογή (ίσως το καλύτερο μέχρι τώρα) τον εμφανίζει να παίζει αρκετά μουσικά όργανα. Στις πληροφορίες στον φάκελο που θα κατεβάσετε, σε απόκομμα εφημερίδας τον εμφανίζει λυράρη και μιλάει και για τις συνεργασίες του (βλέπε Χαρίλαο, Καντέρη κλπ).  

Πληροφορίες και το ηχητικό (εδώ)