Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

123. POLYDOR 54 728 ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΤΣΙΣΜΕΤΖΗΣ)- ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 1963

Χριστουλάκης Γιώργος (Τσισμετζής)- Μαρκογιαννάκης Ευάγγελος (Μαρκοβαγγέλης) POLYDOR 54 728 Κοιμούνται οι πόνοι του κορμιού (Συρτός) - Πέτρα θα κάνω την καρδιά (Πεντοζάλι) 1963- 45rpm- 7''

Ο Χριστουλάκης Γιώργος ή Τσισμετζής γεννήθηκε στους Αρμένους Ρεθύμνου όπου και διατηρούσε καφενείο για αρκετά χρόνια. Η γυναίκα του ήταν από την Μυτιλήνη, όπου αργότερα μετακόμισαν μόνιμα. Έπαιξε λύρα σε αρκετές εκδηλώσεις όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες.
Δισκογραφικά εμφανίζεται με τον κοντοχωριανό του τον Μαρκοβαγγέλη (βλέπε αναρτήσεις 32,68,82,104,109), από το Σπήλι Ρεθύμνου, πάντα στο λαούτο. Συνεργάστηκε μαζί του σε δυο δισκάκια 45 στροφών στην Polydor (το πρώτο είναι η σημερινή ανάρτηση).
Στα δύο αυτά δισκάκια επειδή δεν αναγράφεται ο λυράρης στις ετικέτες και λόγο του λάθους στους καταλόγους του Μανιάτη για την Ελληνική δισκογραφία, επικρατούσε η άποψη (λανθασμένα) ότι λύρα έπαιζε ο Θανάσης Σκορδαλός. Στο φάκελο θα βρείτε τους καταλόγους του Μανιάτη σε φωτογραφία, που αναφέρουν το όνομα του Σκορδαλού.
Δυστυχώς είναι δύσκολο να βρούμε περισσότερα βιογραφικά στοιχεία για τον Τσισμετζή γιατί δεν έχουν απομείνει απόγονοι του. Τις φωτογραφίες και τα βιογραφικά στοιχεία τα οφείλουμε στον Ιδομενέα Παπαδογιάννη, συγχωριανό του Τσισμετζή και τον ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια που προσφέρει στην προσπάθεια καταγραφής της Κρητικής μουσικής.  
Ο δαίμων του τυπογραφείου χτύπησε και την Polydor και όπως θα καταλάβετε η Α πλευρά είναι το συρτό και η Β ο πεντοζάλης, με τους αντίστοιχους τίτλους.    
Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).