Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

344. OKEH 82510 GREEK ORCHESTRA M.SIFNIOS- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΜΑΡΚΟΥ ΣΙΦΝΙΟΥ 1927

Ελληνική Ορχήστρα Μάρκου Σιφνιού (Greek Orchestra M. Sifnios) OKEH 82510 Σοφούλης (Συρτός) - Καλαματιανό (Εθνικός χορός) 1927- 78rpm- 12''
 
«Ο τσελίστας Μάρκος Σίφνιος, γεννήθηκε το 1878 και καταγόταν από το νησί της Πάρου σύμφωνα με τα αρχεία του, στο Ellis Island.
Ερμήνευσε με την Μαρίκα Παπαγκίκα σε τουλάχιστον 24 ξεχωριστές ηχογραφήσεις (πιθανότατα περισσότερες), από την πρώτη της δισκογραφική παρουσία στη Victor έως το 1928. Εκτός από τον Gus, είναι ο πιο συνεπής μουσικός που έχει ηχογραφήσει με την Παπαγκίκα.
Είναι ο μόνος τσελίστας που ηχογράφησε ελληνική μουσική (με τσέλο) πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, του οποίου το όνομα γνωρίζουμε. Φαίνεται ότι υπάρχει τσέλο σε μια ηχογράφηση τον Ιούνιο του 1916, ενός ανώνυμου ορχηστρικού συγκροτήματος της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, που αποδόθηκε απλώς ως «Αθηναϊκή Ορχήστρα». Υπάρχει επίσης, τσέλο στις ηχογραφήσεις του Έλληνα τενόρου Ιταλικής επιρροής George Kanakes στις αρχές της δεκαετίας του '20 για την δισκογραφική Panhellenion. Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε αν πρόκειται για τον Σιφνιό ή για κάποιον άλλο.
Η δεξιοτεχνία του δεν έχει αποκαλυφθεί σε καμία από τις ηχογραφήσεις του, με την Μαρίκα Παπαγκίκα. Με εξαίρεση ένα instrumental session του 1927 για τη δισκογραφική Okeh (ένας από αυτούς και ο σημερινός δίσκος), που δείχνει τα αξιοσημείωτα χαρίσματά του ως ενορχηστρωτής. Επίσης δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι ηχογράφησε ποτέ με κανέναν άλλο καλλιτέχνη, εκτός από την Παπαγκίκα και την ορχήστρα της.
Η ευφάνταστη χρήση των αρμονιών του ήταν νέα στην ελληνική λαϊκή μουσική, η οποία είναι κυρίως μονοφωνική. Η εκθαμβωτική, αντίθετη αλληλεπίδρασή του με βιολιστές και κλαρινίστες και η καθαρή παραδοξότητα του κατώτερου από το συνηθισμένο (για την ελληνική μουσική) οργάνου του, είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού που κάνει τους δίσκους του και της Μαρίκας τόσο ξεχωριστούς».
Οι ηχογραφήσεις του Σίφνιου, για τους δίσκους Okeh θα κυκλοφορήσουν αργότερα σε CD To What Strange Place της Tompkins Square Records. Δεν είναι γνωστό ότι υπάρχουν φωτογραφίες του.».
Τα παραπάνω βιογραφικά στοιχεία από τη συλλογή της Μαρίκας Παπαγκίκα, The Futher the Flame. Σε διόρθωση του τόπου καταγωγής του Μάρκου Σιφνιού, στην ίδια συλλογή αναφέρει τόπο καταγωγής την Pharo (μέρος της Κροατίας) που είναι λάθος. Τα αρχεία του Elli’s Island  δυστυχώς, ενώ στην αρχή έδιναν σωστές πληροφορίες, κάτι έχει αλλάξει.
Επίσης στη συλλογή VariousTo What A Strange Place - The Music Of The Ottoman-American Diaspora, 1916-1930: Volume One, Naughty Girl, αναφέρει ότι γεννήθηκε το 1886 κάπου κοντά στη Θεσσαλονίκη και ότι έφτασε στο San Francisco, έχοντας αφήσει στην Ελλάδα την γυναίκα του και τις δυο του κόρες.
Σε ιστοσελίδα που αναφέρει για τον Μάρκο Σιφνιό (θα το βρείτε στις πληροφορίες), στα σχόλια, κάποιος αναφέρει ότι ήταν αδερφός της γιαγιάς του, ότι έχει φωτογραφικό υλικό και ότι τόπος καταγωγής ήταν η Χίος.
 Στο σημερινό δίσκο γραμμοφώνου από την Αμερικάνικη Okeh, ο Μάρκος Σιφνιός σε δυο συνθέσεις που μας μαρτυρούν το ταλέντο του ως τσελίστας και ενορχηστρωτής. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μαρίκα Παπαγκίκα τον είχε επιλέξει να είναι μέρος της ορχήστρας της. Αξιοπρόσεχτο επίσης, ότι ο Καλαματιανός αναφέρετε ως Εθνικός χορός.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).