Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

424. ODEON DSOG 3006 ΚΡΑΝΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΡΙΤΑ- ΧΑΛΚΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ 1963

Κράνιας Ελευθέριος (Λευτέρης)- Οικονόμου Ρίτα- Χαλκιάς Πέτρος Λουκάς (Πετρολούκας) ODEON DSOG 3006 Πάρε Μαριώ τη ρόκα (Στα τρία) - Το Βασιλικό (Στα δύο) 1963- 45rpm- 7''
«Ο Κράνιας Λευτέρης γεννήθηκε το 1921 στο Δελβινάκι Ιωαννίνων και απεβίωσε το 1986.
Δισκογραφικά έχει εννέα 45άρια, αρκετές κασέτες και συμμετοχή σε συλλογές με Ηπειρώτικα. Έχει συνεργαστεί με τον Πετρολούκα Χαλκιά, τον Ναπολέων Σαδεδίν, τον Αχιλλέα Χαλκιά, την Ρίτα Οικονόμου, την Ασπασία Δεύτου και τον Παντελή Καβακόπουλο.»
«Ο Πέτρος (Πετρολούκας) Χαλκιάς γεννήθηκε το 1934 στο Δελβινάκι Πωγωνίου του νομού Ιωαννίνων, με πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια λόγω των πολέμων. Ξεκίνησε από πολύ μικρός να παίζει κλαρίνο, παρά την αντίθετη γνώμη του πατέρα του, που ήθελε να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων στα Γιάννινα. Ο Πετρολούκας Χαλκιάς με το κλαρίνο του κατέκτησε μουσικά τον κόσμο, ειδικά την 20ετία 1960-80 που ήταν στην Αμερική.
Έπαιξε κλαρίνο με ξένα συγκροτήματα διαφόρων χωρών μέχρι τζαζ και ροκ. Δύο διάσημοι Αμερικανοί μουσικοί, ο Μπένι Γκούντμαν, κλαρινετίστας και διευθυντής ορχήστρας της τζαζ και ο Λιούις Άρμστρονγκ, μουσικός της τζαζ, έμειναν έκπληκτοι όταν τον άκουσαν να παίζει χωρίς αναλόγιο και παρτιτούρες από δημοτική μουσική μέχρι τζαζ και ροκ συμφωνώντας: «Αν αυτός ήξερε να διαβάζει και να γράφει μουσική θα άλλαζε μουσικά τον κόσμο». Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Αμερικής Ρόναλντ Ρήγκαν και άκουσε κολακευτικά λόγια από τον Μπιλ Κλίντον που έπαιζε σαξόφωνο.
Στην Ελλάδα, ποιος δεν ξέρει ή ποιος δεν έχει ακούσει τραγούδια του Πετρολούκα; Όπως λέει ο ίδιος χιλιάδες τα τραγούδια που έπαιξε σε πανηγύρια, γάμους, εκδηλώσεις, συναυλίες.»
Κλασσικό ηπειρώτικο δίδυμο στο σημερινό 45άρι. Λίγα τα βιογραφικά για τους δυο καλλιτέχνες γιατί είναι εβδομάδα δεκαπενταύγουστου και πολύ βασανίζομαι στην τσιμεντούπολη.
Εξαιρετική φωνή και κλαρίνο στα δύο και στα τρία. Φυσικά συμμετοχή έχει στα φωνητικά και η Ρίτα Οικονόμου αλλά δυστυχώς βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό δεν υπάρχουν. Σύμφωνα και με την προηγούμενη ανάρτηση πόσο χρονών είναι ο Γκούντμαν (τροφή για σκέψη);  
Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).