Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

227. DORE K-85 ΠΑΤΣΗΣ ΛΑΚΗΣ- ΧΑΡΙΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ- ΜΑΤΖΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1965

Πάτσης Λάκης- Χαρισιάδης Ιωάννης- Ματζιόπουλος (Μαντζόπουλος) Ιωάννης DORE K-85 Στο Μπισδούνι βράζουν ρύζι (Ηπειρώτικος συρτός στα δύο) - Άϊντε να πάμε πέρα μωρ' Ελένη 1965- 45rpm- 7''

Ο Γιάννης Χαρισιάδης, γιος του γνωστού κλαριντζή Κίτσου Χαρισιάδη γεννήθηκε στη Κληματιά. Συνόδεψε τον πατέρα του Κίτσο σε πλήθος εκδηλώσεων, που απαιτούσαν δυο κλαρίνα. Ηχογράφησε αρκετά 45άρια και συμμετείχε σε αρκετές συλλογές με Ηπειρώτικα τραγούδια. Περισσότερα βιογραφικά στοιχεία δεν κατάφερα να βρω. Από το βιογραφικό του πατέρα του παρακάτω συμπεραίνουμε ότι είχε έναν εξαιρετικό δάσκαλο και πότε δραστηριοποιήθηκε μουσικά.

Ο Κίτσος Χαρισιάδης γεννιέται στις 15 Οκτωβρίου του 1889 στη Βήσσανη του Πωγωνίου και βαφτίζεται Χριστόδουλος. Σε ηλικία 10 ετών μετακομίζει στην κωμόπολη της Ζίτσας για να μάθει τα παραδοσιακά τσιγγάνικα επαγγέλματα του χαλκωματά και του μουσικού. Εκεί μαθητεύει στο πλευρό του Θανάση Γιαννόπουλου (γεννημένου το 1857), σπουδαίου μουσικού που έπαιζε λαούτο, κλαρίνο και φλογέρα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, την εποχή που ο Κίτσος μαθαίνει κλαρίνο, το όργανο υπολογίζεται ότι δεν έχει πάνω από 70 χρόνια παρουσίας στη Ήπειρο.

Στις 25 Αυγούστου του 1910 ο Χαρισιάδης παντρεύεται την Λεμονιά Ευθυμίου στην Βελτσίτσα (Κληματιά) όπου μετακομίζει και ζει πλέον την υπόλοιπη ζωή του. Μαζί με την γυναίκα του απέκτησαν 6 παιδιά από τα οποία ενηλικιώθηκαν τα 4, η Σοφία, ο Γιάννης, η Ουρανία και η Λαμπρινή. Τα δύο άλλα, ο Βαγγέλης και η Διόχνω, πέθαναν μωρά. Για 55 περίπου χρόνια ο Κίτσος ζει την Κληματιά και παίζει σε αμέτρητα πανηγύρια, γάμους και γλέντια. Μεταξύ 1929 και 1931 ταξιδεύει στη Αθήνα όπου ηχογραφεί 24 κομμάτια για 3 διαφορετικές δισκογραφικές εταιρείες. Πεθαίνει στη Κληματιά, στα Ζιτσοχώρια στις 8 Ιανουαρίου 1968.

Στο τραγούδι ο Λάκης Πάτσης από Πρέβεζα. Εξαιρετική, χαρακτηριστική Ηπειρώτικη φωνή. Δισκογραφικά έχει εφτά 45άρια. Στο βιολί ο Μαντζόπουλος (ή Ματζιόπουλος) Γιάννης που δισκογραφικά έχει παίξει και με τον Κίτσο Χαρισιάδη. Βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό για τους παραπάνω δεν κατάφερα να βρω.

Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).