Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

258. HIS MASTER'S VOICE 7PG 2940 ΧΑΡΙΣΙΑΔΗΣ ΚΙΤΣΟΣ 1961 (Ηχογράφηση 1931)

Χαρισιάδης Κίτσος HIS MASTER'S VOICE 7PG 2940 Σκάρος (Καθιστό) - Μυργιολόγι (Ιν ντο) (Καθιστό)  1961 (Ηχογράφηση 1931) - 45rpm- 7''

 

Ο Κίτσος Χαρισιάδης γεννιέται στις 15 Οκτωβρίου του 1889 (1885-1889) στη Βήσσανη του Πωγωνίου και βαφτίζεται Χριστόδουλος. Σε ηλικία 10 ετών μετακομίζει στην κωμόπολη της Ζίτσας για να μάθει τα παραδοσιακά τσιγγάνικα επαγγέλματα του χαλκωματά και του μουσικού. Εκεί μαθητεύει στο πλευρό του Θανάση Γιαννόπουλου (γεννημένου το 1857), σπουδαίου μουσικού που έπαιζε λαούτο, κλαρίνο και φλογέρα. Στην αρχή έπαιζε φλογέρα και μετά πήρε στα χέρια του το κλαρίνο.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, την εποχή που ο Κίτσος μαθαίνει κλαρίνο, το όργανο υπολογίζεται ότι δεν έχει πάνω από 70 χρόνια παρουσίας στη Ήπειρο. Στις 25 Αυγούστου του 1910 ο Χαρισιάδης παντρεύεται την Λεμονιά Ευθυμίου στην Βελτσίτσα (Κληματιά) όπου μετακομίζει και ζει πλέον την υπόλοιπη ζωή του. Μαζί με την γυναίκα του απέκτησαν 6 παιδιά από τα οποία ενηλικιώθηκαν τα τέσσερα, η Σοφία, ο Γιάννης, η Ουρανία και η Λαμπρινή. Τα δύο άλλα, ο Βαγγέλης και η Διόχνω πέθαναν μωρά. Για 55 περίπου χρόνια ο Κίτσος ζει στην Κληματιά και παίζει σε αμέτρητα πανηγύρια, γάμους και γλέντια. Μεταξύ 1929 και 1931 ταξιδεύει στη Αθήνα όπου ηχογραφεί 24 κομμάτια για 3 διαφορετικές δισκογραφικές εταιρείες.

Ο ίδιος συνήθιζε να λέει, “Παίζω για να γιατρέψω τις ψυχές των ανθρώπων”. Στον Χαρισιάδη είναι διάχυτη «η γαλήνη και μια μουσική που γιατρεύει» ηχογραφημένη τη δεκαετία του ‘30 σε δίσκους γραμμοφώνου. Ο γιος του Γιάννης Χαρισιάδης έγινε κι αυτός αξιόλογος κλαριντζής και έπαιζε μαζί με τον πατέρα του.

Υπήρξε δάσκαλος και του Πέτρου Λούκα Χαλκιά. Στο πόδι τους και στην παράδοση στην ηπειρώτικη μουσική ακολουθούν οι νεότεροι: Ο Τάσος Χαλκιάς, ο Γρηγόρης Καψάλης, ο Ναπολέων Ζούμπας, ο Χαράλαμπος Μπούρμπος, γαμπρός του Χαρισιάδη, ο Γιάννης Χαλδούπης, ο Θωμάς Χαλιγιάννης, ο Κώστας Καραπάνος κ.ά.

Πεθαίνει στη Κληματιά, στα Ζιτσοχώρια στις 8 Ιανουαρίου 1968.

Το σημερινό δισκάκι είναι επανακυκλοφορία του γραμμοφωνικού δίσκου του 1931 στην His Master’s Voice AO 1001. Πληροφορίες που μας δίνει το greekdiscography για την ορχήστρα: στο λαούτο ο Καλκανάκης Χρήστος, στο ντέφι ο Μπάλας, στο σαντούρι ο Λειβαδίτης Ιωάννης και τέλος στον Σκάρο ακούγεται ¨Γεια σου Χαλκιά¨ πιθανότατα να είναι ο Κυριάκος Χαλκιάς στο βιολί.

Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).