Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

99. PAN-VOX PAN 6431 ΜΕΛΑΜΠΙΩΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ- ΣΚΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 1972

Μελαμπιώτης Εμμανουήλ- Σκαράκης Ευάγγελος PAN-VOX PAN 6431 Τρελό κοπέλι - Γενάρη Μάρτη μ' αγαπάς 1972- 45rpm- 7''

Ο Μανώλης Μελαμπιώτης γεννήθηκε στο χωριό Αστυράκι Μαλεβιζίου. Ο πατέρας του, μυλωνάς στο επάγγελμα, του' φτιαξε την πρώτη του σκαλιστή λύρα. Το γραμμόφωνο του καφενείου του χωριού του του' δωσε τα πρώτα μουσικά ακούσματα, και η μουσική και τα τραγούδια του Κώστα Μουντάκη τον επηρέασαν τόσο ώστε να γίνει κι ο ίδιος λυράρης.
Επαγγελματίας αυτοδίδακτος από 16 χρόνων στο Ηράκλειο, παίζει σε γλέντια, γάμους και πανηγύρια. Στη συνέχεια για μια τριετία στα Κρητικά κέντρα της Αθήνας όπου το 71'-72' συνεργάζεται και με τον Κώστα Μουντάκη, κατόπιν στην Αμερική όπου έμεινε 18 χρόνια, γυρνώντας όλες τις πολιτείες εξασκώντας αποκλειστικά και μόνο το επάγγελμα του λυράρη. Από το 1991 είναι μόνιμα εγκατεστημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ο Μανώλης Μελαμπιώτης, ο Κρητικός λυράρης του ξενιτεμένου. Είναι η φωνή της Κρήτης στην ξενιτειά. Η σεμνότητα και η αγάπη του για την Κρητική Παράδοση, τη μουσική και το χορό από τα παιδικά του χρόνια τον τράβηξαν στην λύρα. Μαζί με μια απλή προσωπικότητα και καταδεκτικός, χαρίζει ακούραστα στους ξενιτεμένους Κρητικούς μια μυρωδιά από τον Ψηλορείτη, μια λεβεντιά και χάρη πρωτόγνωρη. Όταν θωρείς τον Μανώλη με τη λύρα του γίνεται ένα με τη Κρήτη. Θαρρείς και γίνεσαι και συ ένα μαζί του.
Για τον Βαγγέλη Σκαράκη πληροφορίες δεν υπάρχουν διαδικτυακά. Πιθανότατα εικονίζεται σε κάποια από τις φωτογραφίες του Μανώλη Μελαμπιώτη. 
Το δισκάκι είναι και μονοφωνικό και στερεοφωνικό. Εδώ είναι να απορείς με τον ηχολήπτη. Τον φαντάζομαι να πατάει το κουμπί του stereo (σε τακτά διαστήματα) στην κονσόλα και να πιστεύει στην καινοτόμα προσπάθεια του. Τα τραγούδια υπάρχουν και στον πρώτο lp δίσκο του Μελαμπιώτη στις 33 στροφές.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο ….(εδώ)