Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

249. HIS MASTER'S VOICE 7PG 3521 ΑΣΥΘΙΑΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ- ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ 1965

Ασυθιανάκης (Κολομπότσης- Ασιθιανάκης- Ασηθιανάκης) Ελευθέριος- Γιατρομανωλάκης Μανούσος HIS MASTER'S VOICE 7PG 3521 Σ'αγάπησα και δεν μπορώ (Συρτός Ηρακλειώτικος) - Θάψε καθ'ελπίδα (Νέος Ζαριανός συρτός) 1965- 45rpm- 7''

Ο Λευτέρης Ασυθιανάκης ή Κολομπότσης γεννήθηκε το 1929 (με κάθε επιφύλαξη), στο Ζαρό Ηρακλείου Κρήτης. Στο επάγγελμα ήταν μαραγκός και είχε ξυλουργείο στο Ζαρό. Παντρεύτηκε Την Τσιγαριδάκη Κυριακή (επίσης από Ζαρό) και απέκτησαν δυο κόρες την Μαρία και την Ελένη. Ήταν φιλόξενος άνθρωπος. Ήξερε και έλεγε πολλά αστεία, καλαμπούρια κλπ.

Ο πατέρας του ήταν ο Νικόλαος Ασυθιανάκης ή Κολομπότσης (1884-1948) επίσης  λυράρης και αριστερόχειρας, αυθεντικός εκπρόσωπος των μουσικών ιδιωμάτων της λεγόμενης “Απάνω Ρίζας”. Στη φωτογραφία παραπάνω, δεξιά του Νίκολαου Ασυθιανάκη ο ήρωας του Τραχηλιού Διονύσης Φραγκιαδάκης (Τσελεκοδιονύσης) από τα Βορίζια. Η φωτογραφία χρονολογείται στο διάστημα του μεσοπολέμου! Ο Λευτέρης άξιος συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης, ισχυρίζεται ότι ο πατέρας του έπαιζε 78 γυρίσματα στο μαλεβιζιώτη.

Δισκογραφικά έχει τρία 45-άρια με τον επίσης Ζαριανό Γιατρομανωλάκη Μανούσο που ήταν το ταίρι του σε όλες τις εκδηλώσεις εκείνης της περιόδου. Έχει επίσης συμμετοχή σε δύο LP και τέσσερις κασέτες. Εκτός από λύρα τραγουδούσε, έγραφε στίχους και συνέθετε. Το επώνυμο του το συναντάμε και Ασιθιανάκης ή Ασηθιανάκης.   

Στις φωτογραφίες παραπάνω εικονίζεται ο Κολομπότσης (που πολλοί τον μπερδεύουν με τον Μουντάκη στις συγκεκριμένες φωτογραφίες) με τον Γιατρομανωλάκη σε πανηγύρι και αυτός που φαίνεται από κάτω με την κάμερα, είναι ο Γερμανός σκηνοθέτης Werner Herzog που γύρισε στην Κρήτη, το 1968 ένα Α/Μ πειραματικό μικρού μήκους φιλμ (περίπου 13 λεπτών) με τίτλο Letzte Worte (Τελευταίες λέξεις), με θέμα τον λυράρη στο νησί των λεπρών, τη Σπιναλόγκα, που υποδύθηκε ο Αντώνης Παπαδάκης ή Καρεκλάς.

Ο Μανούσος Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε το 1936 επίσης στο Ζαρό και δισκογραφικά τον συναντάμε στα τρία 45-άρια με τον Κολομπότση.

Ο Λευτέρης Ασυθιανάκης απεβίωσε το 2009.

Στο σημερινό δισκάκι έχουμε το δίδυμο Κολομπότση-Γιατρομανωλάκη με δύο όμορφα συρτά, το ένα μάλιστα του έχει δώσει τον τίτλο Νέος Ζαριανός. 

Να ευχαριστήσω τους φίλους και συνοδοιπόρους Ιδομενέα Παπαδογιάννη και Κλεάνθη Ατσαλάκη για πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό.

Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).