Σάββατο 1 Μαΐου 2021

63. DORE K-83 ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ- ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1965

 Καλαϊτζάκης Βασίλης (Πήλινος)- Δευτεραίος Παναγιώτης DORE K-83 Πεντοζάλι Κυριανίτικο - Συρτός Βαγγαλοχωριανός 1965- 45rpm- 7''

Ο Βασίλης Καλαϊτζάκης (Πιλινάκης ή Πιλινός ή Πήλινος) γεννήθηκε το 1914 στου Πίκρη, νομού Ρεθύμνης. Ήταν λυράρης με ιδιαίτερο ύφος και εξαίρετους δακτυλισμούς, είχε δισκογραφία στις 45’’. Το πάθος του για τη λύρα ήταν έκδηλο τόσο στο παίξιμο όσο και στο τραγούδι του. Διακρίνονταν για τον υπέροχο μαλεβιζιώτη του. Πέθανε το 1978 σε ηλικία 64 ετών, αφού η υγεία του είχε κλονιστεί από εγκεφαλικά επεισόδια.
Δευτεραίος Παναγιώτης (το πιο πιθανό) στο λαούτο. Βιογραφικά στοιχεία όπως και φωτογραφίες δυστυχώς δεν υπάρχουν.
Δύσκολο 45άρι το συγκεκριμένο, με δύο όμορφους σκοπούς. Στα αυτοκόλλητα του δίσκου βλέπουμε δυστυχώς την υπογραφή της Μαίρης ανεξίτηλη στο χρόνο. Υποθέτω πως την έβαλε για να μη το χάσει ή μπερδευτεί με άλλων. Ας πούμε εν μέρει λογικό, σύμφωνα με αυτά που έχω ακούσει και βιώσει. Οι υπογραφές στις φωτογραφίες των καλλιτεχνών (τοπίων, γεγονότων κ.α.) πόσο λογικό μπορεί να είναι; Σα να μοιράζομαι με εσάς το συγκεκριμένο δίσκο και να βάλω και την φωνή μου μέσα, να λέει ¨Ιδιοκτησία Πέρδικες Βιόλες και Μαυροπετρίτες¨. Τόσο λογικό.
Το έργο είναι και παραμένει του καλλιτέχνη (τραγουδιστή, οργανοπαίχτη, φωτογράφου, ζωγράφου, γκραφιτά και ότι άλλο είναι ή βαφτίζεται τέχνη). Εσύ, εγώ και όποιος άλλος (κάνει το μεράκι του προβάλλοντας το) είμαστε απλοί αναμεταδότες.
 Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα. 
 (Τα σκαναρισμένα εξώφυλλα που προστέθηκαν είναι του Ιδομενέα από Ρέθυμνο και τον ευχαριστώ πολύ που συμβάλει στη προσπάθεια καταγραφής).  
Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο ….(εδώ)