Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

219. PANIVAR PA-176 ΚΟΥΜΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ- ΚΟΥΜΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ- ΚΑΔΙΑΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1970

Κουμιώτης Γιώργος (Καμαράτος)- Κουμιώτης Γιάννης- Καδιανάκης Γιάννης PANIVAR PA-176 Ο Συμπέθερος (Καλαματιανός) - Μωρέ κοπέλι Κρητικό (Συρτός) 1970- 45rpm- 7''

Ο Γιώργος Κουμιώτης (βλέπε αναρτήσεις 47 και 73) γεννήθηκε στο Τεφέλι Ηρακλείου στις 10-8-1931. Πατέρας του ήταν ο Μιχάλης Κουμιωτάκης και μητέρα του η Μαρία το γένος Νουράκη. Η καλλιτεχνική του φύση τον οδήγησε από πολύ μικρό να μάθει λαγούτο σε ηλικία 16 χρονών και να παίζει σε γλέντια στην περιοχή του Ηρακλείου με τον παλιό λυράρη Γαβρίλη Σταυρουλάκη από τα Πιτσίδια όπως και με άλλους συντοπίτες λυράρηδες. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ένας λαουτιέρης μπαίνει στα Ανώγεια, που μέχρι τότε την λύρα την συνόδευε το μαντολίνο. Τον είχε φέρει ο αείμνηστος Νίκος Ξυλούρης. Ο Γιώργος Κουμιώτης ήταν το πρώτο λαγούτο που μπήκε στα Ανώγεια και σε αυτή την αλήθεια συναινεί ο μετέπειτα μεγάλος λαουτιέρης Γιάννης Ξυλούρης αδερφός του Νίκου. Στα επόμενα χρόνια συνεργάζεται με όλη την τότε ανερχόμενη Ανωγειανή μουσική οικογένεια με Μανουρά, Καλομοίρη, Ψαραντώνη και Βασίλη Σκουλά.

Στο επόμενο διάστημα ηχογραφεί να δίσκο με τον Γιώργο Καλομοίρη και ένα με τον Βασίλη Σκουλά ο οποίος και θα βαφτίσει την κόρη του την Βάνα. 

Με δικό του πια μουσικό σχήμα έχοντας συνεργάτη στην λύρα τον Γιάννη Καδιανάκη και τα αδέρφια του Γιάννη και Μανόλη εμφανίζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία ενώ παράλληλα ηχογραφεί δεκάδες τραγούδια που γίνονται γνωστά και αγαπημένα.

Τον Γιάννη Καδιανάκη (βλέπε και ανάρτηση 47), από τους αξιόλογους λυράρηδες της Κρήτης, τον συναντάμε σε πανηγύρια και σε εκδηλώσεις, εκεί που δοκιμάζονται πραγματικά οι λαϊκοί οργανοπαίχτες και λιγότερο στη δισκογραφία.

Πληροφορίες και βιογραφικά τόσο για τον Καδιανάκη όσο και για τον αδερφό του Γιώργου Κουμιώτη τον Γιάννη δυστυχώς δεν υπάρχουν. 

Στο σημερινό δισκάκι έχουμε δυο εκδόσεις με διαφορετικές ετικέτες αλλά ίδιες μήτρες. Στη πρώτη έκδοση με τις πράσινες ετικέτες (σημερινή ψηφιοποίηση) δεν αναφέρεται ο λυράρης Γιάννης Καδιανάκης. Επίσης υπάρχει λάθος στις ετικέτες καθώς ¨Ο Συμπέθερος¨ είναι στην Α πλευρά, κάτι που διορθώνεται στις πορτοκαλί ετικέτες. Στις πορτοκαλί ετικέτες προστίθεται ο Καδιανάκης που παίζει ¨λίρα χρυσή¨. Ψάξε το λάθος με τις ετικέτες της Πανιβαρ και κέρδισε. Παρακάτω και οι δύο εκδόσεις με ψηφιοποιημένη την πρώτη (πράσινες ετικέτες- λιγότερα πρεσαρίσματα οι μήτρες).  

Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).