Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

95. ATHENEE AT 5021 ΚΑΜΕΝΙΔΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ 1962

 Καμενίδης Στράτος- Κ. Κώστας ATHENEE AT 5021 Ένας αητός (Τσάμικο) - Βάτος και αγκάθια (Καλαματιανό) 1962- 45rpm- 7''

Στράτος Καμενίδης ένας μουσικοσυνθέτης με κλασική παιδεία και γνώστης της μουσικής.  Έγραψε από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια αλλά και ελαφρά. Οι συνθέτες της εποχής εκείνης τον σνόμπαραν που έγραφε λαϊκά τραγούδια και μάλιστα κάποιος μεγάλος συνθέτης τον απεκάλεσε ο μπουζουξής (το μπουζούκι -δεκαετία του 50- το είχαν παραμερισμένο παρόλο που τότε γράφτηκαν τα καλύτερα λαϊκά τραγούδια). Δυστυχώς δεν πήρε την θέση που του ανήκει και έμεινε από τους λιγότερο γνωστούς συνθέτες. Γεννήθηκε το 1931στην Αθήνα, στους Αμπελοκήπους, και μεγάλωσε στο Αιγάλεω, όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από το Σπύρο Σκοπελίτη, μαέστρο της εκεί Δημοτικής Μπάντας. Αργότερα τελειοποίησε τις σπουδές του -πιάνο και ανώτερα θεωρητικά- στο Εθνικό Ωδείο, με το Χρήστο Αλεξόπουλο. Ο Καµενίδης έγραψε το πρώτο τραγούδι της Μαρίζας Κωχ, ενώ βοήθησε στα πρώτα τους βήματα τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Σταύρο Κουγιουµτζή.
Πολλά τραγούδια του (λαϊκά, ελαφρά και δημοτικοφανή) έγιναν μεγάλες επιτυχίες, αρκετά γνώρισαν δεύτερες και τρίτες εκτελέσεις από τις μεγάλες εταιρείες Columbia και Odeon, ενώ η ¨Κόρη του Ποταμού¨ ακούστηκε και στη διεθνή κινηματογραφική ταινία «Πριγκίπισσα της Ευρώπης».
Μεγάλες επιτυχίες: «Λίγη αγάπη δείξε µου» (Κατερίνα Τζοβάρα), «Μου Λένε να µην Κλαίω», «Μη µʼ αρνηθείς» (Μιµίκα Καζαντζή), «Ο Ήλιος» (Ορφέας Κρεούζης), «Κόρη του Ποταµού» (Γιάννης(Βογιατζής), «Πρωτοβρόχι» (Πάνος Παπαθανασίου), «Το παρελθόν θυμήθηκα» (Άννα Χρυσάφη), «Καρδούλα µου» (Πόλυ Πάνου) κ.ά..
Στη δισκογραφία μπήκε το 1958, με την προτροπή του στιχουργού Χαράλαμπου Βασιλειάδη, που υπογράφει και τους περισσότερους στίχους των τραγουδιών του.
Στη Fidelity ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής, ενώ άρχισε να ηχογραφεί και δικά του τραγούδια, με πρώτο χρονολογικά το ¨ Κελαηδούνε τα μπουζούκια ¨.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς λαϊκούς τραγουδιστές όπως: την Μιμίκα Καζαντζή, Μανώλη Καναρίδη, Μπέμπα Μπλανς, Γιώτα Λύδια, Στράτο Παγιουμτζή, Πόλυ Πάνου, Μαρίζα Κωχ, Άννα Χρυσάφη, Γιώτα Γιαννά, Βούλα Πάλλα, Γιάννη Βογιατζή και άλλους πολλούς. Έχει τραγουδήσει και βαριά λαϊκά τραγούδια όπως η ¨Μαύρη γάτα¨ στην Βεντέτα την εταιρεία δίσκων της Πόλυ Πάνου και Πάνου Γαβαλά.
Τα τελευταία χρόνια, ο Στράτος Καμενίδης ζούσε και εργαζόταν (παραδίδοντας μαθήματα αλλά και ως μουσικός πάνω στο πάλκο), στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ο Στράτος Καμενίδης έφυγε από τη ζωή στις 27 Ιανουαρίου 2011.
Δημώδης ορχήστρα στις ετικέτες του δίσκου και διασκευή του Καμενίδη το αποτέλεσμα της σύνθεσης. Μια από τις καλύτερες διασκευές να σημειώσω, παρότι ο Καμενίδης μεσουρανούσε στο λαϊκό τραγούδι. Σε καταλόγους αναφέρετε ότι στο κλαρίνο είναι ο Κ. Κώστας. Πιθανότατα είναι ο Κοντογιώργος Κώστας (ανάρτηση 90) αλλά λόγω συμβολαίου με άλλη δισκογραφική να μην αναφέρεται το όνομα του.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ)