Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

7. PARLOPHONE GDSP 3158 ΔΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ (ΣΚΕΥΑΚΗΣ) ΝΙΚΟΣ- ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 1966

Διακουμάκης (Σκευάκης) Νίκος- Στυλιανάκης Μιχάλης PARLOPHONE GDSP 3158 Το μεγάλο μυστικό - Σ'αγάπησα και πόνεσα  1966-45rpm -7'' 


Το δεύτερο δισκάκι (δύο στο σύνολο αυτού του ντουέτου) του Νίκου Σκευάκη με τον λαουτιέρη Στυλιανάκη Μιχάλη. Ο Φραγκής Στυλιανάκης πατέρας του Μιχάλη έπαιζε λύρα με τον αδερφό του Νίκου Σκευάκη Αντώνη(Σκευαντώνη). Οι πληροφορίες για τον Φραγκή λένε ότι επηρέασε τον Νίκο στην λύρα όπως διαβάζουμε και παρακάτω:


  “Ένας πολύ σπουδαίος τεχνίτης της τετράχορδης λύρας ή πιο συγκεκριμένα της βιολόλυρας. Σήμερα το όνομα του άγνωστο στους νέους αφού είναι ελάχιστα τα στοιχεία που μπορεί να βρει κάποιος μιας και ο ίδιος δεν θέλησε να γίνει γνωστός. Πολλοί καλλιτέχνες που τον γνώρισαν όπως: Σκορδαλός, Μουντάκης, Καραβίτης όπου ήταν και σύντεκνοι, Καλογερίδης, Κλάδος κ.άλ.) ξετρελάθηκαν από το ταλέντο του. Γεννήθηκε το 1904 στο Τυμπάκι, την λύρα την πρωτoάκουσε από διάφορους καλλιτέχνες τότε όπως ο Φουστάνης από την Πόμπια. Ήταν βοσκός και πολλές φορές ήταν μαζί του τότε παιδί ο Νίκος Σκευάκης που τον είχε μαγέψει η λύρα του. Λένε οι παλιοί ότι έπαιζε άριστα Σητειακές κοντυλιές, Μαλεβιζιώτη και Κισσαμίτικα. Πέθανε το 1986 στην Αθήνα.”

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό…(εδώ)