Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

LP0. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠ΄ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - FIDELITY 0304 PL 1967

Πανούτσος Χρήστος- Δόμνα Σαμίου- Ψίγγας Δ.- Ξυλούρης Νίκος- Ζυγοβίνας Χρήστος- Παπαθανασίου Λάμπρος- Βασιλαράκης Ηλίας- Τζούμας Πέτρος- Παπαστεφάνου Αμαλία- Αηδονίδης Χρόνης- Χίντζος Μ. και Ζ.- Μπαϊρακτάρη Κοταλακίδου Ελένη- Συμεωνίδης Αλέκος- Βερώνης Αντ. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠ΄ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - FIDELITY 0304 PL 1967- 33rpm- 12''
 
¨Ο Νίκος τρέχει από πανηγύρι σε πανηγύρι δίνοντας ανάσες ζωής με τη λύρα και το τραγούδι του. Οι ξένες μουσικές έχουν κυριαρχήσει εκείνο τον καιρό κι ο Νίκος αγωνίζεται να δώσει ζωή στη κρητική μουσική, στους σκοπούς, στους χορούς, στα ριζίτικα. «Τα ριζίτικα τραγούδια… είναι της τάβλας, του δρόμου, της χαράς, της λύπης, τα τραγουδούσε ο κρητικός λαός στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς κι έχουνε και αλληγορική σημασία. Δηλαδή το «αγρίμια κι αγριμάκια μου» δεν λέει για τα αγρίμια και τα ελάφια, λέει για τους αντάρτες που ζούσαν τότε στα σπηλιαράκια του βουνού, στους γκρεμνούς και πολεμούσαν για τη λευτεριά. «Ο Πλούσιος Γιώργης» λέει το τραγούδι… και οι πλούσιοι τότε βγαίνανε στο βουνό, αυτά!» λέει σε κάποια συνέντευξη του ο ίδιος ο Νίκος.
Πάνω στους ρυθμούς της κρητικής μουσικής χτίζει το τραγούδι του. Ακούγοντας προσεχτικά το Ψαρονίκο ανακαλύπτουμε τις επιδράσεις από τη βυζαντινή μουσική και τις προεκτάσεις των αρχαίων πυρρίχιων ρυθμών της Κρήτης αλλά και τις καινοτομίες του. Λιτός κι απέριττος με μοναδική πλούσια χρήση του δοξαριού και της καθαρής, κρυστάλλινης νότας. Η κρητική μουσική βρίσκει τον εκπρόσωπο της με την πλατιά έννοια. Σεμνός και δουλεύοντας σκληρά με μια απίστευτη εσωτερική δύναμη συγκλονίζει. Δίνει περιεχόμενο στη μουσική και στο γλέντι με τα χαρακτηριστικά της Κρήτης και των μεγάλων ιδανικών της περήφανης ράτσας. Στα συρτά, στις κοντυλιές, στους πυρρίχιους ρυθμούς, η λύρα και το λαούτο φτάνουν στο απόγειο τους. Μαζί τους ξαναέρχονται στο φως κι άλλα ξεχασμένα όργανα. Η Κρητική μουσική γίνεται η λαϊκή έκφραση των κρητικών όπου κι αν ζουν. Ο Νίκος τραγουδά τις αλήθειες του με υγεία και λεβεντιά. Αλήθειες που έχουν τις ρίζες τους στα μεγάλα ιδανικά. Τα σημάδια και τα μηνύματα μπολιάζονται ακόμη και με τους ανυποψίαστους ανθρώπους. Οι ρυθμοί προκαλούν με τη δύναμη και το φως και μαγεύουν με τη μελωδία και το τραγούδι του Νίκου.¨
Το πρώτο LP στις ¨Πέρδικες…¨ και σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης για τον Νίκο Ξυλούρη, το κείμενο σύνδεσμος για τα πρώτα ριζίτικα του στην FIDELITY. Εδώ το επώνυμο του παρουσιάζεται (μπορεί και επίτηδες λόγω δικαιωμάτων), ¨Ξηλούρης¨ με ¨η¨. Σε άλλες συλλογές της FIDELITY δεν εμφανίζεται καθόλου το όνομα του ή εμφανίζεται με ¨η¨. Το ίδιο και στα δυο σαρανταπεντάρια. Συνολικά τέσσερα ριζίτικα έκοψε ο Ψαρονίκος στην FIDELITY πριν το LP στην COLUMBIA με τον Μαρκόπουλο.
Βιογραφικά στοιχεία για τους καλλιτέχνες θα βάζουμε μόνο στα μικρά δισκάκια (7¨ και 10¨).
Από τα πρώτα LP το σημερινό με τα ¨αυτάκια¨ του εξώφυλλου έξω (για όσους ξέρουν).
Στο σύνδεσμο στο youtube παρακάτω ο δίσκος ολόκληρος ενώ στο φάκελο που θα κατεβάσετε έχουν χωριστεί τα κομμάτια.
Για την εξαιρετική δουλειά στα εξώφυλλα να ευχαριστήσω τον φίλο Ιδομενέα από το Ρέθυμνο, κατάφερε να σβήσει μέχρι και το δακτυλίδι (για όσους ξέρουν-παρακάτω), ο μάγος του photoshop.   
Πληροφορίες, φωτογραφίες και τα ηχητικά αρχεία….(εδώ)