Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

168. RCA VICTOR 48g 2326 ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ- ΖΕΡΒΑΣ ΤΑΣΟΣ 1962

Δερμιτζάκης Ιωάννης (Δερμιτζογιάννης, Δερμιτζής)- Ζέρβας Τάσος RCA VICTOR 48g 2326 
Ο πύραυλος (Κοντυλιές) - Χανιώτικος συρτός 1962- 45rpm- 7''
Γιάννης Δερμιτζογιάννης (βλέπε αναρτήσεις 13, 57, 92, 126 και 143) ή Δερμιτζογιάννης, ο αείμνηστος δημοφιλέστατος βάρδος της Κρητικής και δη της Λασιθιώτικης Μουσικής Παράδοσης, ο οποίος, με τη λύρα με γερακοκούδουνα, με το βιολί, με την κιθάρα, με το τραγούδι, με την ποίηση και τις δικές του μαντινάδες, με τα γνωμικά και με την καλή του καρδιά ως άριστος οικογενειάρχης και μεγάλος Κρητικός και άνθρωπος, με δίσκους, κασέτες, δημοσιεύσεις και έκδοση βιβλίων, ραδιοφωνικές και αργότερα και λίγες τηλεοπτικές παρουσίες, περιοδείες στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα και την υφήλιο, κατέλειπε κενό τεράστιο.
Πριν από μισόν αιώνα το σύνολο σχεδόν των Λασιθιωτών και μέρος των Ηρακλειωτών αλλά και κάποιων μερακλήδων της Δυτικής Κρήτης και της Νησιώτικης και Στεριανής Ελλάδας γλεντούσαν με τις κοντυλιές του, τον άκουγαν καθημερινά στις ραδιοφωνικές εκπομπές (Ρ.Σ.. Ιεράπετρας και Ηρακλείου) και αγόραζαν τους δίσκους του με τους σατιρικούς, πατριωτικούς, ηθοπλαστικούς, φιλοσοφημένους στίχους (μαντινάδες).
Έκτο δισκάκι του Δερμιτζογιάννη (από τις πέρδικες) με Τάσο Ζέρβα στην κιθάρα. Ένας ¨Χανιώτικος συρτός¨ στη δεύτερη πλευρά με βιολί και ηχόχρωμα νησιώτικο. Στην πρώτη πλευρά με επίκαιρους στίχους ο ¨Πύραυλος¨, παρότι πύραυλο εννοεί το διαστημόπλοιο. Το δισκάκι έχει κυκλοφορήσει και με ετικέτες 47g 2326 σε RCA VICTOR (κάποια άλλα μόνο σε RCA). Προτίμησα όμως το 48g λόγω καλύτερης κατάστασης.
Τα σκαναρισμένα εξώφυλλα είναι του Ιδομενέα από Ρέθυμνο και τον ευχαριστώ που βοηθάει στην προσπάθεια καταγραφής.  
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).