Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

163. PARLOPHONE GDSP 2889 ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ- ΚΟΥΜΙΩΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 1964

Σταυρουλάκης Παντελής- Κουμιωτάκης (Κουμιώτης- Καμαράτος) Γιώργος PARLOPHONE GDSP 2889 Της Κρήτης το παιδί (Καλαματιανό-Στη μνήμη του Σοφοκλή Βενιζέλου) - Κλαίνε λαγκάδια και βουνά 1964- 45rpm- 7''
 
Ο Παντελής Σταυρουλάκης (βλέπε και ανάρτηση 35), από το χωριό Χάρακας της επαρχίας Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου, γεννήθηκε το 1934 και σκοτώθηκε το 1982 σε ηλικία 48 ετών.
Θεωρείται  ένας από τους αγαπημένους λυράρηδες της κεντρικής Κρήτης και η μνήμη του είναι πάντα φρέσκια στο νου και την ψυχή των Κρητικών μερακλήδων.
Το 1964 (σύμφωνα με την σειρά της Parlophone και όχι 1965 όπως λέει στις πληροφορίες- 1964 πέθανε ο Σοφοκλής Βενιζέλος) ηχογράφησε μαζί με τον Γιώργο Κουμιώτη (Καμαράτο) ένα Καλαματιανό που συνέθεσε ο ίδιος (στις πληροφορίες συνθέτης εμφανίζεται ο Κουμιώτης), στην μνήμη του Σοφοκλή Βενιζέλου και το ¨Κλαίνε λαγκάδια και βουνά¨. Το σημερινό δισκάκι δηλαδή.  
Αφηγείται η κόρη του Παντελή, Κλειώ: «Τον πατέρα μου τον θυμάμαι στο σπίτι με τη μουσική του, το τραγούδι του ανάμεσα σε φίλους, και σε παρέες. Έτσι μεγάλωσα, μέσα στη λύρα, που πάντα όμορφα μας ξυπνούσε πολλές φορές τη νύκτα. Του τραγουδούσα τα τραγούδια που ήθελε να δοκιμάσει στη λύρα. Του άρεσε n φωνή μου. Ήταν πολύ σοβαρός άνθρωπος. Με τη ματιά του τον καταλαβαίναμε. Δε χρειαζότανε να λέει πολλά. Ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητος, αλλά σπάνια τον θυμάμαι να θυμώσει. Δεν ήθελε ο κόσμος να τον σχολιάζει.
Του δείχναμε πάντα σεβασμό. Μετά, όταν παντρευτήκαμε κι εγώ κι n αδερφή μου, ερχότανε στα σπίτια μας, και πολλές φορές μου έπαιζε με τη λύρα κάτι καινούργιο να τ’ ακούσω και να το χορέψω να δει πώς ταίριαζε ο χορός με τη μουσική και να του πω τη γνώμη μου. Κάπου έβλεπα ότι μετρούσε τη γνώμη μου. Ίσως επειδή ήμουνα και πιο μικρή, ήμασταν και πιο δεμένοι. Δυστυχώς, πριν τον νιώσουμε περισσότερο, τον χάσαμε. Κι έτσι μόνο τα παιδικά μου χρόνια μου τον θυμίζουν. Τώρα με τις αναμνήσεις, τα τραγούδια του, με τις εκδηλώσεις του κόσμου, που δείχνει να μην τον ξεχνάει, τον φέρνουμε κοντά μας…»
Για τον Κουμιωτάκη Γιώργο βλέπε αναρτήσεις 47 και 73.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).