Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

116. PANIVAR PA-121 ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΑΚΥΛΑΣ- ΚΑΤΖΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ- ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 1968

Παπαδάκης Ακύλας (Μεσταμπέλης)- Κατζάκης Δημήτρης- Βαρδουλάκης Δημήτρης PANIVAR PA-121 Ο σύντεκνος (Καλαματιανός) – Κρυσταλοβραχιωνάτη 1968- 45rpm- 7''

 Απόδημοι στην Αττική:
«Λύρα: Ακύλας Παπαδάκης (Μεσταμπέλης βλέπε και ανάρτηση 83) από το Σπήλι. Λαγούτο: Δαγκλής Αλεξάκης από την Πατσό. Πόσα γλέντια ! Πόσες παρέες ! Πόσες εκδηλώσεις ! Στο Μάτι του Αγίου Πνεύματος- Στον Ζορμπά για την πίτα και τον χορό του συλλόγου
Στα ταβερνάκια που έπαιζαν μερικές φορές : Σ΄ ένα στα Άσπρα Χώματα και σ΄ ένα  πίσω από τον Άγιο Σώστη.
Και μερικές φορές σε σπίτια: Στου Ακύλα στο Μενίδι. Στου Περαθωράκη και της Σίσσης  από τα Δαριβιανά, στην Νέα Μάκρη. Στου Σταύρο του Αποστολάκη στην Ραφήνα.
Και κάθε φορά και στα διπλανά σπίτια. Κι οι δυο φανατικοί Σκορδαλικοί όπως κι εμείς .
Οι παρέες μας μερικές φορές, εξάωρες ή οκτάωρες, με κρασόρακα και μεζέδες ατελείωτους.
Μια φορά στην Νέα Μάκρη, σφάξαμε ένα ριφάκι, 6-7 κιλά με το σκώτι μαζί και το φάγαμε τηγανητό και στα κάρβουνα ολόκληρο.
Μια φορά από τις πολλές, όμως, εστράβωσε η δουλειά από μεζέ.
Πήγαμε σ΄ ένα γείτονα του Ακύλα, Ρωσοπόντιο, που μαζί με τους άλλους μεζέδες μας έφεραν και τουρσιά (αγγουράκια, πιπεριές, γουλανθό(κουνουπίδι) κλπ.)
Το ξύδι όμως ήτανε δυνατό κι έπρεπε να΄σαι πολύ προσεχτικός για να μην ρεζιλευτείς με δάκρυα σάλια και βήχα.
Ο Ακύλας το πήρε αψήφιστα και αρπάζει μια πιπεριά και χωρίς να την εστίψει να βγει το πολύ ξύδι, με μια κίνηση αντρειάς, την εδαγκώνει και «στένει τ΄ αμάτι».
Ούτε να μιλήσει ούτε να βήξει, μόνο πως εγεμίσανε τα μάθια του δάκρυα κι είπαμε πως θα μας απομείνει στην καρέκλα.
Αφού τον εσυνεφέραμε με νερό και χτύπους στη πλάτη, έκανε τον αδιάφορο και για να διασκεδάσει το πάθημα λέει:
- Θωρείτε ΄δά.! Τούτανα τρώνε οι Ρώσοι κι ύστερα πορίζουνε όξω στο χιόνι και δεν τσι νοιάζει.
Τον εγλυκοσαλίσαμε μ΄ ένα κομμάτι λουκάνικο κι από΄κει κι ύστερα ούτε τα μάθια του δεν άφηκενε να πέσουνε πάνω στα τουρσιά, όχι να ξαναδοκιμάσει!»
Το όμορφο κείμενο παραπάνω είναι του Γιάννη Παπαδόσηφου από το Σπήλι (τον ιστότοπο θα τον βρείτε στις πληροφορίες) .
Ο Ακύλας Παπαδάκης (Μεσταμπέλης) από το Σπήλι, απόδημος όπως λέει και κάτοικος Μενιδίου (Αχαρναί) Αττικής. Για τον Δημήτρη Κατζάκη και Δημήτρη Βαρδουλάκη δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφίες για κανέναν από τους τρεις παραπάνω.
Ένα πολύ ωραίο τραγούδι και σκοπός η ¨Κρυσταλοβραχιωνάτη¨. Στη λύρα ο Ακύλας, στο λαούτο ο Κατζάκης και πιθανότατα στους στίχους ο Βαρδουλάκης (με τις όποιες επιφυλάξεις) μια και του χρεώνουν στην ετικέτα την ¨μαρκίζα¨.
Παραγγελιά από ένα αγαπημένο group το ¨Μουσική Παράδοση Κρήτης¨ (λόγοι για να παραμένουμε στο facebook) το σημερινό δισκάκι. Εξαιρετικό γκρουπ (κοινότητα) με πλούσιο φωτογραφικό, ηχητικό υλικό και αναλύσεις.
Φυσικά τα επαγγελματικά σκαναρίσματα είναι του Ιδομενέα από Ρέθυμνο και για ακόμα μια φορά τον ευχαριστώ πολύ.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ)