Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

LP2. LEVENDIA! BILL SKOULAS AND JOHN XYLOURIS - CENTURY ADVENT USR 7069 1974

Σκουλάς Βασίλης- Ξυλούρης Γιάννης (Ψαρόγιαννος) LEVENDIA! BILL SKOULAS AND JOHN XYLOURIS - CENTURY ADVENT USR 7069 1974- 33rpm- 12''

Πέρδικες, βιόλες και μαυροπετρίτες Χρόνια πολλά και καλή Χρονιά.
Η χρονιά ξεκινάει με έναν από τους καλύτερους δίσκους της Κρητικής Δισκογραφίας, με τον Βασίλη Σκουλά στη λύρα και τον Γιάννη Ξυλούρη στο λαγούτο (όπως το γράφουν και οι Αμερικάνοι). Ένας δίσκος ηχογραφημένος στην Αμερική σε μια από τις περιοδείες του Σκουλά με τον Ψαρογιάννη.
Το παίξιμο της λύρας και του λαούτου και ο τρόπος που διαχειρίστηκε ηχοληπτικά το υλικό, είναι για σεμινάριο. Τόσο η λύρα όσο και το λαούτο μαζί και τα φωνητικά συνυπάρχουν, χωρίς να έχουμε υπερκαλύψεις του ενός από το άλλο. Απίστευτος ο Ψαρογιάννης στα δυο σόλο λαγούτο τραγούδια. Προσωπικά, ακούγοντας τον δίσκο, με κάνει να θέλω να αντιδράσω όπως ο Στάθης Ψάλτης στην ταινία ¨Τροχονόμος Βαρβάρα¨ του 1981 (βλέπε βίντεο στο 3.09).
Περισσότερες πληροφορίες παίρνουμε από το οπισθόφυλλο του δίσκου:
¨Ο Βασίλης Σκουλάς ξεκίνησε τις περιοδείες στην Αμερική το 1971 και το Σεπτέμβριο του 1974 θα ολοκλήρωνε την τέταρτη περιοδεία. Την ίδια χρονιά έχει περιοδεύσει στη Γερμανία και στο Καναδά. Έχει επισκεφτεί αρκετά μέρη σε όλη την Ελλάδα με διάφορους μουσικούς και σιγά σιγά γίνεται ένας από τους κορυφαίους λυράρηδες. Η  φήμη και το ταλέντο του, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει εξαπλωθεί στις καρδιές και το μυαλό όλων των Κρητικών σε όλο τον κόσμο¨. Ακολουθούν βιογραφικά και επαγγελματικά στοιχεία.
Φυσικά αναφορά υπάρχει και για τον Γιάννη Ξυλούρη:
¨Ο Γιάννης Ξυλούρης έχει περιοδεύσει την Ευρώπη τρεις φορές και αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Αμερική (1974;;;)¨. Ακολουθούν επίσης βιογραφικά και επαγγελματικά στοιχεία.
Βιογραφικά στοιχεία για τον Σκουλά και τον Ψαρογιάννη θα βρείτε σε παλαιότερες αναρτήσεις. Τα παραπάνω στοιχεία είναι σημαντικά και γι΄αυτό και αναφέρθηκαν.
Η φωτογραφία του εξώφυλλου ολόσωμη απεικονίζεται παραπάνω.
Για την εξαιρετική δουλειά στα εξώφυλλα να ευχαριστήσω τον φίλο Ιδομενέα από το Ρέθυμνο. Ο δίσκος στο εξώφυλλο έχει τις υπογραφές των δυο καλλιτεχνών, από αφιέρωση και για ευνόητους λόγους αφαιρέθηκαν.
Φωτογραφίες και τα ηχητικά αρχεία …(εδώ).