Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

244. RCA VICTOR 51g 3774 ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ- ΗΛΙΑΚΗΣ (ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ) ΝΙΚΟΣ 1968

Μανουσέλης Χρόνης- Ηλιάκης (Καφαντάρης) Νίκος RCA VICTOR 51g 3774 Πεντοζάλια Ρεθυμνιώτικα - Συρτός Χανιώτικος 1968- 45rpm- 7''

Ο Σφακιανός Χρόνης Μανουσέλης ήταν ένας αυθεντικός Κρητικός λυράρης. Έχει ηχογραφήσει τρεις δίσκους (45 στροφών), δυο με τον Ηλιάκη (Καφαντάρη) Νίκο και ένα ep 45άρι με τον Μεντζάκη στην Αμερική.

Το 2015 "έφυγε". Μια λιτή νεκρολογία του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ (154/Σεπ.- Οκτ. - Νοέμ. 2015).

«Κρατώντας το δοξάρι του αρκετά χρόνια ο φίλος και αγαπητός σε όλους Χρόνης, διασκέδαζε, υπηρετώντας αυστηρά την παράδοση, φίλους συμπατριώτες, σε συνεστιάσεις, πανηγύρια, αλλά και σε μικρές παρέες, όπως το απαιτούσε το έθιμο, στο χωριό και στη μεγάλη πόλη. Καλός χαμογελαστός και ευγενικός, έφυγε νωρίς από τον Καλλικράτη, για να βρει τη τύχη του στην Αθήνα, όπως πολλοί από μας και δημιούργησε οικογένεια. Ποτέ όμως δεν ξέχασε τους φίλους του, τους χωριανούς και συγγενείς, και κατέβαινε και ζούσε μαζί τους στα Σφακιά.

Έφυγε από κοντά μας ο φίλος, με τη λύρα του και τον παραπονιάρικο σκοπό του, ¨Το αχ το λεσινε πολύ οι βαροκαρδισμένοι, το λέμε νε και μεις οι δυο που ζούμε χωρισμένοι¨, συνήθιζε να τραγουδά, όταν βρέθηκε για λίγο στην Αμερική. Πήγε να βρει τους αγαπημένους του καλλιτέχνες και να συνεχίσουν σε άλλους κόσμους τις μουσικές παραδόσεις και γλέντια. Καλό ταξίδι φίλε μας…¨».

Στο σημερινό δισκάκι μαζί με τον Χρόνη Μανουσέλη ο Καφαντάρης Νίκος στο λαούτο. Δύο εξαίρετα μουσικά κομμάτια με τις αντίστοιχες μαντινάδες.

Δυστυχώς περισσότερα βιογραφικά στοιχεία δεν κατάφερα να βρω. Την φωτογραφία στην Αμερική με τον Χαρίλαο, τον Χρόνη και τον Γιώργο Μεντζάκη, όπως και το παραπάνω κείμενο από την εφημερίδα Τα Σφακιά, τα χρωστάμε στον Αντρέα Χατζηπολάκη (χρόνια πολλά Αντρέα). Τις άλλες δυο φωτογραφίες τις χρωστάμε στον Ιδομενέα Παπαδογιάννη. Να ευχαριστήσω και τους δυο.

Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).