Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

359. DECCA 45-PL 8022 ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ- ΚΑΓΚΕΛΙΔΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ 1961

Σεβαστίδης Παντελής (Παντελίκας)- Καγκελίδου Αντιγόνη DECCA 45-PL 8022  Ποντιακά δίστιχα (Καρσλιδικόν Ομαλ) - Εγώ αγαπώ σε κι' έρχουμαι (Τικ) 1961- 45rpm- 7''
 
«Ο Παντελής Σεβαστίδης (Παντελίκας), ανήκει στη γενιά των λυράρηδων που ανδρώθηκαν μουσικά στην Ελλάδα. Καταγωγή από τον Πόντο, ενορία Πιστοφαντών της Σάντας. Ο πατέρας του Χρήστος Σεβαστίδης, πέθανε στην Τραπεζούντα χωρίς να προλάβει να δει τον γιο του. Σύμφωνα με μια εκδοχή ο Παντελίκας γεννήθηκε το 1922 πάνω στο πλοίο που έφερνε την πρόσφυγα μητέρα του Κυριακή Δραπανίδου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, γεννήθηκε στο Λαχανά Θεσσαλονίκης όπου είχε εγκατασταθεί αρχικά η μητέρα του. Αργότερα μετακόμισαν στη Νέα Σάντα όπου μεγάλωσε ο Παντελίκας μέσα σε ένα αμιγώς Ποντιακό μουσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Από πολύ νωρίς άρχισε να γίνεται φανερή η αγάπη του για τη λύρα. Τα καθημερινά ¨μαχαπέτα¨ στο καφενείο του χωριού γινόντουσαν πόλος έλξης για τον μικρό Παντελή.
Όταν η μάνα του διαπίστωσε την έφεση του στην Ποντιακή μουσική αντί να τον μαλώσει πήγε και βρήκε η ίδια τον Τσορτάν (Γιάννης Τσορτανίδης) και τον παρακάλεσε να διδάξει τον μοναχογιό της. Ο Τσορτάνς δέχθηκε να μυήσει τον Παντελή στα μυστικά της Ποντιακής και ιδιαίτερα Σαντέικης μουσικής.
Ο Παντελής μεγαλώνοντας ανέπτυξε μουσική ταυτότητα αρκετά διαφορετική από αυτή του δασκάλου του. Σε αυτό συνέβαλαν από τη μια η ιδιαίτερη αγάπη του για τους επιτραπέζιους σκοπούς  και τις σύνθετες μελωδίες και από την άλλη η επιρροή που δέχθηκε από τον στενό του φίλο, τον Πατριάρχη της ποντιακής λύρας τον Γώγο Πετρίδη.
Παντρεύτηκε την Ελένη Χαραβοπούλου από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, την Ιφιγένεια, τον Χρήστο και την Κυριακή.
Μεταπολεμικά ο Παντελής άνοιξε ταβέρνα στην πόλη του Κιλκίς, όπου σύντομα μετατράπηκε στο στέκι όλων των Ποντίων γλεντοκόπων της περιοχής. Συχνά τον επισκέπτονταν ο Σταύρης με τον οποίο όπως και με τον γιο του Γώγο, τους συνέδεε στενή φιλία και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ένας έπαιζε και ο άλλος τραγουδούσε ή χόρευε Σέρα.
Το 1959 στην Αθήνα μαζί με τους συγχωριανούς του Χαράλαμπο Εφραιμίδη και Αντιγόνη Καγκελίδου (σημερινό δισκάκι) ηχογράφησε ένα άλμπουμ με τίτλο ¨Ρίζα και παράδοση- Πόντος¨. Έτσι γίνεται ένας από τους λίγους λυράρηδες της εποχής του που θα συνεργαστεί με δισκογραφική εταιρία.
Ο Παντελής Σεβαστίδης άφησε εποχή ως ακούραστος λυράρης και λάτρης της καλής παρέας. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την υπερβολική αγάπη του για τη λύρα τον έκαναν έναν από τους καλύτερους δεξιοτέχνες της εποχής του, φτάνοντας να ξεπεράσει το δάσκαλο του. Παρόλα αυτά ο σεβασμός, η εκτίμηση και η ευγνωμοσύνη που έτρεφε ο Παντελίκας στον Τσορτάν αναδείκνυαν την αξία της προσωπικότητας τόσο του μαθητή όσο και του δασκάλου.
Ο Παντελής Σεβαστίδης απεβίωσε το 1989.»
Βιογραφικά στοιχεία για την Αντιγόνη Καγκελίδου δεν κατάφερα να βρω. Τα παραπάνω βιογραφικά στοιχεία, από τον γιο του Παντελίκα, Χρήστο Σεβαστίδη και την εξαιρετική δουλειά της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).