Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

213. MUSIC BOX MB 405 ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (ΠΗΛΙΝΟΣ)- ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 1963

Καλαϊτζάκης Βασίλης (Πηλινός- Πιλινάκης- Πιλινός)- Αποστολάκης Γιώργος MUSIC BOX MB 405 Συρτός Αμαριώτικος - Σούστα Ρεθυμιώτικη 1963- 45rpm- 7''

 

Ο Βασίλης Καλαϊτζάκης (Πιλινάκης ή Πιλινός ή Πηλινός- βλέπε αναρτήσεις 23 και 63) γεννήθηκε το 1914 στου Πίκρη, νομού Ρεθύμνης. Ήταν λυράρης με ιδιαίτερο ύφος, εξαίρετους δακτυλισμούς και είχε δισκογραφία στις 45’.

Το πάθος του για τη λύρα ήταν έκδηλο τόσο στο παίξιμο όσο και στο τραγούδι του. Διακρίνονταν για τον υπέροχο μαλεβιζιώτη του. Πέθανε το 1978 σε ηλικία 64 ετών, αφού η υγεία του είχε κλονιστεί από εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο Γιώργος Αποστολάκης (βλέπε αναρτήσεις 23 και 93) γεννήθηκε το 1939 στο Κοντομαρί Χανίων. Έπαιζε κυρίως στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και σπάνια στα Χανιά, αλλά ο Μαύρος (Σαριδάκης Νίκος) τον ήξερε και τον έπαιρνε στους γάμους, που τότε κρατούσαν 3 έως 5 μέρες. 

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από γλέντι στον Ψαθογιάννο Δήμου Πλατανιά Χανίων, στο γάμο του Ξεκουκουλωτάκη Αντώνη το 1958. Διάρκεια πέντε μέρες από Σάββατο μεσημέρι μέχρι Τετάρτη βράδυ. Ο Αποστολάκης (19 χρονών) στο λαούτο και στο βιολί ο Μαύρος. Εκείνη την εποχή (τέλη του ’50) ο Γιώργος Αποστολάκης έπαιζε στον Κρατικό Ραδιοφωνικό σταθμό Θεσσαλονίκης για τους Κρητικούς της Μακεδονίας. Τις πληροφορίες μου έδωσε ο γιος του Στέλιος Αποστολάκης.

Όμορφα ακούσματα και όμορφες φωτογραφίες από τα παλιά. Να ευχαριστήσω τον Ιδομενέα από Ρέθυμνο για το ζεύγος με τα σκαναρισμένα εξώφυλλα που θα βρείτε στο φάκελο.  

Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).