Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

17. RCA VICTOR 48g 2480 ΣΗΦΟΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ- ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1964

Σηφογιωργάκης Σπύρος- Μαρκογιαννάκης Γιάννης RCA VICTOR 48g 2480 Όπως εκράτησε ο Χριστός - Οι πέντε συμβουλές 1964- 45rpm- 7''



Ο Σπύρος Σηφογιωργάκης γεννήθηκε στον Αγαλιανό Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνης το 1930. Στα 22 του χρόνια ξεκίνησε τη λύρα. Στα 18 του ενθουσιασμένος από το λυράρη Καραβίτη (θα ασχοληθούμε σε επόμενες αναρτήσεις) τον ακολούθησε στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως οδηγός και κουβαλούσε πάγο. Μετά το στρατό κατέβηκε στις Μοίρες και εδώ γνωρίζει το Λεωνίδα Κλάδο. Με τον Κλάδο και τον Καστελλολευτέρη πηγαίνανε σε πάρα πολλά γλέντια και πανηγύρια. Μετά την συμμετοχή του στην ταινία "Ζορμπάς" άνοιξε στην Αθήνα το ομώνυμο κέντρο (1968 - 1978). Συμμετείχε σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις κρητικών σωματείων σε όλο το κόσμο. Έχει κάνει 60 μικρούς και 15 μεγάλους δίσκους καθώς και δεκάδες κασέτες.

Ο Γιάννης Μαρκογιαννάκης γεννήθηκε στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης το 1926. Γιος του φημισμένου λυράρη της εποχής εκείνης Γιώργη Μαρκογιαννάκη (Μαρκογιώργη). Η οικογένειά του αποτελούνταν από οκτώ αδέρφια εκ των οποίων τα πέντε είναι αγόρια και τα τρία κορίτσια. Αξίζει να αναφερθεί ότι και τα πέντε αγόρια είναι μουσικοί. Με το λαούτο ξεκίνησε να ασχολείται το 1934 σε ηλικία 8 ετών.  Έχει σημαδέψει με την απαράμιλλη τεχνική και το προσωπικό του ύφος την μουσική, ενώ σαν συνοδοιπόρος του Θανάση Σκορδαλού (θα ασχοληθούμε σε επόμενες αναρτήσεις), σημάδεψαν την εποχή τους και την παραδοσιακή μουσική του νησιού. Γύρω στο 1960 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Σπύρο Σηφογιωργάκη. Ο πρώτος δίσκος που έκαναν μαζί ήταν «ο Φάρος» και ακολούθησε πλούσια δισκογραφία με μεγάλες επιτυχίες. Με τον Σπύρο Σηφογιωργάκη διασκέδασαν τους Κρήτες της διασποράς σε όλο τον κόσμο (Αμερική, Καναδά, Αυστραλία Αφρική, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Κύπρο, Ισραήλ και στο Ελσίνκι Φινλανδίας).


Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο ….(εδώ)