Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

308. PATHE X 80056 ΤΡΙΟ ΘΑΝΑΣΗ ΠΙΚΟΥΛΑ 1929

Τρίο Θανάση Πίκουλα PATHE X 80056 Σούστα Κρητικιά (Κρητικός χορός) - Πεντοζάλη (Κρητικός χορός) 1929- 78rpm- 10''
 
«Το δωδεκανησιακό συγκρότημα μουσικών οργάνων με προεξάρχοντα τον βιολιστή Θανάση Πίκουλα, πιθανόν κώτικης καταγωγής, αποτελούνταν από την τυπική σύνθεση ορχήστρας, όπως βιολί, σαντούρι και λαούτο. Το συγκρότημα ηχογράφησε δώδεκα σκοπούς στη γαλλική εταιρεία Pathe τον Σεπτέμβριο του 1929 (1928 δίνει ο Βασίλης Χατζηαντωνίου) και μερικούς ακόμα, αγνώστου αριθμού, στην αγγλική Edison Bell την ίδια εποχή.
Επίσης η ίδια ορχήστρα πιθανόν πραγματοποίησε το 1929 μια σειρά οκτώ νησιώτικων ηχογραφήσεων δωδεκανησιακού χαρακτήρα στην αγγλική His Master’s Voice. Οι δίσκοι αυτοί δεν αναγράφουν κανένα στοιχείο στις ετικέτες τους, όμως κοινά μουσικά γνωρίσματα στον τρόπο εκτέλεσης των κομματιών συνηγορούν προς αυτό το συμπέρασμα.»
Όλες οι παραπάνω πληροφορίες από το ¨Μίλιε μου Κρήτη απ’τα παλιά¨.
Από την γαλλική μόδα και τις εστουδιαντίνες της προηγούμενης ανάρτησης, στην γαλλική Pathe. Είμαστε στο 1929 και όπως ανάφερα και στην προηγούμενη ανάρτηση, οι ορχήστρες αρχίζουν να έχουν μια ¨ομοιογένεια¨ στα παιξίματα τους. Έτσι και το τρίο Θανάση Πίκουλα που περιορίζεται σε νησιώτικους σκοπούς. Στο σημερινό δίσκο με κρητικούς σκοπούς. Η κρητικιά ¨Σούστα¨  έχει δωδεκανησιακό ηχόχρωμα, όχι τόσο όμως, ο ¨Πεντοζάλης¨. Ίσως να φταίει το σαντούρι. Έτσι σιγά σιγά ερχόμαστε στα γνώριμα κρητικά (κυρίως) μονοπάτια.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).