Τρίτη 2 Μαΐου 2023

288. PHILIPS 6022 ΚΑΖΑΝΤΖΗ ΜΙΜΙΚΑ- ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 1964

Καζαντζή Μιμίκα- Σκαλιώτης Βασίλης PHILIPS 6022  Πουλάκι ξένο- Τούτο το καλοκαιράκι- Πες μου ποια μάνα σ' έκανε - Μαυριδερούλα- Μοσχοϊτιά 1964- 45rpm- 7'' 

«Η λαϊκή τραγουδίστρια Μιμίκα Καζαντζή γεννήθηκε το 1945 στην Κύμη της Εύβοιας. Προερχόταν από αγροτική οικογένεια και το 1963 πήγε στην Αθήνα για εξεύρεση εργασίας, για μια καλύτερη ζωή. Αρχικά εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο υφαντουργίας στην Αγία Βαρβάρα και έμενε μαζί με τον αδελφό της. Ένα βράδυ λοιπόν μετά τη δουλειά την κάλεσαν οι άλλες υφάντρες σε ένα πάρτι στον Κορυδαλλό. Όταν ξεκίνησε το γλέντι της ζήτησαν να τραγουδήσει αφού γνώριζαν ότι είχε εξαιρετική φωνή. Για να τους ευχαριστήσει τραγουδά το "Λίγη αγάπη δείξε μου". Τότε ένας από τους καλεσμένους στο πάρτι, της σφίγγει το χέρι και τη συγχαίρει θερμά για το τραγούδι -ήταν ο συνθέτης Στράτος Καμενίδης, ο δημιουργός του τραγουδιού και μαέστρος και ενορχηστρωτής της Philips.

Λίγες μέρες αργότερα η Καζαντζή θα βρεθεί στα στούντιο και να ηχογραφεί τα νέα τραγούδια του Καμενίδη "Μη μ΄ αρνηθείς" και "Ποιος σου το είπε". Η επιτυχία της είναι πολύ μεγάλη έτσι ακολουθούν και άλλοι δίσκοι όπως "Μου λένε να μην κλαίω", "Παράνομη μητέρα", "Μαζί πονέσαμε" "Αν δεν έρθεις θα πεθάνω", "Ποια σε πήρε από μένα" κ.ά. Ακόμη τραγούδησε και διασκευές του Καμενίδη βασισμένες πάνω σε δημοφιλή ινδικά τραγούδια της εποχής όπως έγινε άλλωστε και με την Βούλα Πάλλα.
Συνεργάστηκε με διάφορα ονόματα και συμμετείχε ακόμη σε πέντε κινηματογραφικές ταινίες. Πέρα από λαϊκά τραγούδια τραγούδησε και δημοτικά. Σταμάτησε το τραγούδι όταν παντρεύτηκε και έφυγε για το εξωτερικό.

Ο Βασιλης Σκαλιώτης γεννήθηκε στο χωριό Δάφνη Ναυπακτίας. Μπαίνοντας στη Φιλαρμονική του Μεσολογγίου, έμαθε το κλαρίνο και μετείχε στα πανηγύρια των χωριών. Συμμετείχε στο Μουσικό Συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων. Μέλος στη Σχολή Μουσικής στη Χαλκίδα, δίδασκε το κλαρίνο. Έκανε πάρα πολλές εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο (Αμερική, Καναδά κ.λπ.).Συνόδεψε το Χορευτικό Συγκρότημα της Ελλάδας, που έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα του Μεξικού.

 Έκανε χιλιάδες εμφανίσεις σε όλα σχεδόν τα Κέντρα Παραδοσιακής Μουσικής, σε ραδιοφωνικές και σε χιλιάδες τηλεοπτικές εκπομπές. Με εντελώς ξεχωριστό ύφος, ο Βασίλης Σκαλιώτης είναι σχεδόν ο μόνος που παίζει με κλαρίνο τονικότητας ¨ντο¨. Γνωρίζει πολύ καλά όλες τις εισαγωγές των τραγουδιών (κυρίως στα κλέφτικα είναι αναντικατάστατος), επίσης τραγουδάει με επιτυχία.»

Εξαιρετική η Μιμίκα Καζαντζή στο σημερινό δισκάκι. Κρίμα που δεν ασχολήθηκε με το δημοτικό τραγούδι, καθότι η φωνή της έχει το ηχόχρωμα δημοτικής τραγουδίστριας. Στο κλαρίνο ο Βασίλης Σκαλιώτης (βλέπε και παλαιότερες αναρτήσεις). Η ¨Μαυριδερούλα¨ (από τα αγαπημένα δημοτικά), σε μια από τις καλύτερες εκτελέσεις. Όσοι έχουν δει την Ελληνική ταινία ¨Το ανθρωπάκι¨ με τον Κώστα Βουτσά και την Μάρθα Καραγιάννη, έχουν ακούσει και την Καζαντζή που την ντουμπλάρει η Μάρθα Καραγιάννη στο ¨Άπονε¨.

Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).