Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

81. VENUS V201 ΜΠΑΚΑΤΣΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ- ΚΡΑΣΑΔΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ 1972

Μπακατσάκης Μιχάλης- Κρασαδάκης Παντελής VENUS V201 Ουράνιο τόξο θα γενώ - Μ΄ενούς την κόρη 1972- 45rpm- 7''

Ο Μιχάλης Μπακατσάκης γεννήθηκε το 1944 στον Άγιο Βασίλη Γαβαλοχωρίου Αποκορώνου και υπήρξε το τέταρτο από τα έξι παιδιά του Μιχάλη και της Μαρίας Μπακατσάκη. Τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο ακολουθεί τον πατέρα του βοηθώντας τον στις κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες. Με την λύρα έρχεται σε επαφή πρώτη φορά στα δεκαέξι του όπου κι απόκτησε το πρώτο του όργανο από τον αδερφό του πατέρα του Μανώλη. Ο νεαρός Μιχάλης δείχνοντας ιδιαίτερο ζήλο για την κρητική μουσική, άρχισε να εμφανίζεται σε εκδηλώσεις της επαρχίας του μέσα σε ενάμισι χρόνο ενώ μέχρι τα είκοσι του είχε καθιερωθεί ως λυράρης και τραγουδιστής.
Οι μουσικές επιρροές που δέχθηκε κυρίως από τον Μιχάλη Παπαδάκη ή Πλακιανό αλλά και τους παλαιότερους λυράρηδες του Αποκόρωνα, Χαρίλαο, Καντέρη κ.α σε συνδυασμό με το παθιασμένο παίξιμο που ο ίδιος είχε από τη φύση του, συντέλεσαν ώστε ο Μπακατσάκης να δημιουργήσει ένα εντελώς ιδιαίτερο, προσωπικό μουσικό ύφος.
Με το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, εξασκεί βιοποριστικά το επάγγελμα του λυράρη περιοδεύοντας σε όλη την Κρήτη, την Αθήνα, την Ρόδο ,την Κύπρο κ.α ενώ εμφανίζεται και στο εξωτερικό , Γερμανία, Βέλγιο, Τυνησία, Αμερική και Καναδά. Συνεργάτες του υπήρξαν μεταξύ άλλων ο Φανης Περουλάκης, ο Παντελής Κρασαδάκης και ο Μανώλης Κακλής. Το 1970 ηχογραφεί τον δίσκο 45 στροφών «Ουράνιο τόξο» όπου εμπεριέχει ένα συρτό του Πλακιανού και μια σειρά από κοντυλιές.
Το 1973 κι ενώ έχει ήδη διανύσει τα πρώτα χρόνια μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας, ένα πρόβλημα στα νεύρα του αριστερού του χεριού τον αναγκάζει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση για εννιά ολόκληρα χρόνια, ταυτόχρονα διορίζεται ως δημόσιος υπάλληλος. Επανέρχεται μουσικά το 1981-82 συνεργαζόμενος με τον Κώστα Κουκουμπεδάκη ενώ το 1994 αποσύρεται οριστικά. Το 2010 χάνει τη μάχη για τη ζωή κτυπημένος από την επάρατη νόσο.
 
Ο Παντελής Κρασαδάκης γεννήθηκε το 1948 στον Κουρνά Αποκορώνου. Οι γονείς του ήταν αγρότες. Στο σύνολο ήταν πέντε αγόρια και μια κόρη, ξεκινώντας τη βιοπάλη από πολύ μικρή ηλικία καθότι φτωχή οικογένεια. Τα πρώτα ακούσματα ήταν από τοπικούς λυράρηδες του χωριού του. Ο Τσιλεδάκης ή Κουρούπης, ο Γιώργος Τσιναράκης και στα μέσα της δεκαετίας του 50 ήρθανε και τα υπόλοιπα ακούσματα από τους Μιχάλη Παπαδάκη τον Πλακιανό, τον Κώστα Μουντάκη, τον Θανάση Σκορδαλό, τον Σπύρο Σηφογιωργάκη, τον Γεράσιμο Σταματογιαννάκη, τον Νίκο Μανιά, τον Καλομοίρη, τον Νίκο Ξυλούρη και άλλους.
Ξεκίνησε να παίζει λύρα αλλά σε μια άτυχη στιγμή του την κάψανε στο φούρνο και αυτό έγινε επίτηδες, γιατί έπρεπε να προσφέρει στην οικογένεια.
Το 1964 ταξίδεψε στα καράβια και όταν επέστρεψε στην Κρήτη πήρε το πρώτο του λαούτο από το κατάστημα των Γιώργη και Λευτέρη Φραγκιαδάκη στα Χανιά. Ξεκίνησε αυτοδίδακτος αλλά με αγάπη γι΄αυτό που έκανε.
Πρώτη συνεργασία το 1970 με τον Μπακατσάκη Μιχάλη. Στη συνέχεια έπαιξε με διάφορους για 2-3 χρόνια. Μέχρι που ήρθε η στιγμή να συνεργαστεί με τον Λεωνίδα Κλάδο και τον Μανώλη Κακλή τραγουδώντας και παίζοντας σε γάμο. Αυτό έγινε το 1976.

Το 1977 ανέβηκε στην Αθήνα, στο Κρητικό κέντρο Ζορμπάς μαζί με τον Κλάδο και το 1978 έγραψαν τον πρώτο τους δίσκο ¨Μαύρες Φορεσιές¨ που τον καταξίωσε καλλιτεχνικά.
Έκτοτε, αρκετές συνεργασίες, γλέντια, εμφανίσεις σε κέντρα και δίσκοι με τους Μαρκογιάννηδες, τον Κλάδο, την Τασούλα και τον Στρατή Μαμαλάκη, τον Νίκο Ζωιδάκη, τον Μιχάλη Τζουγανάκη, τον Ζαχαρία Κατσαμάνη, τον Βαγγέλη Ζαχαριουδάκη και άλλους.
Αρκετές και οι εμφανίσεις στους ομογενείς του εξωτερικού.

Η πρώτη λοιπόν δισκογραφική δουλειά του Μιχάλη Μπακατσάκη και του Παντελή Κρασαδάκη το σημερινό δισκάκι στη Venus.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κλεάνθη Ατσαλάκη για το σκανάρισμα της συνέντευξης (θα τη βρείτε στο φάκελο), από το περιοδικό ¨Κοντυλιές¨, από το οποίο άντλησα τα βιογραφικά στοιχεία για τον Κρασαδάκη (στο διαδίκτυο δεν υπάρχει τίποτα δυστυχώς).
(Τα σκαναρισμένα εξώφυλλα που προστέθηκαν είναι του Ιδομενέα από Ρέθυμνο και τον ευχαριστώ πολύ που συμβάλει στη προσπάθεια καταγραφής).
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).