Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

9. ODEON DSOG 2620 ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ- ΜΑΝΙΑΣ ΝΙΚΟΣ 1960

Μουντάκης Κώστας (Μουντόκωστας)- Μανιάς Νίκος ODEON DSOG 2620- Σαν το φτωχό πραματευτή - Για μιαν αγάπη τραγουδώ 1960 (Ηχογράφηση 1958)- 45rpm -7''

Ήρθε η σειρά για έναν από τους ογκόλιθους της Κρητικής μουσικής τον Κώστα Μουντάκη ή Μουντόκωστα ή Μουντή ή Ψηλορείτη ή Κρητικό τραγουδιστή, τα δύο τελευταία στην μυστική δισκογραφία (πιθανόν για να αποφύγει το στραγγαλιστικό συμβόλαιο που είχε με την δισκογραφική που τον εκπροσωπούσε). Στο λαούτο ο Νίκος Μανιάς (αναφερθήκαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση). Ένα δίδυμο φωτιά με πλήθος δίσκων τόσο 78,45 και 33 στροφών που σε βάθος χρόνου θα αναρτηθούν όλα.

Νομίζω ότι οι περισσότεροι αν ήθελαν να ξεχωρίσουν κλασικά ζευγάρια στην Κρητική δισκογραφία, το ένα θα ήταν Μουντάκης-Μανιάς.

Τα τραγούδια του Μουντάκη δεν είναι δύσκολο να βρεθούν στο διαδίκτυο. Εδώ όμως τα έχουμε στη μονοφωνική τους χάραξη στο βινύλιο (τα περισσότερα 45άρια και κυρίως 78άρια είναι μονοφωνικής χάραξης). Πληροφορίες, φωτογραφίες και τις διαφορές στο άκουσμα (προσπαθώ με την ελάχιστη επεξεργασία), θα τις ακούσετε στο φάκελο που βρίσκεται  (εδώ) και στο αναρτημένο βίντεο στο youtube παρακάτω. Καλή ακρόαση.