Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

158. FIDELITY 2105074 ΣΚΟΡΔΑΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 1974

Σκορδαλός Αθανάσιος FIDELITY 2105074 Θέλω να μείνω αμοναχός (Ηρακλειώτικος συρτός) - Μακρυά απ΄τ΄ άλλα μνήματα (Ηρακλειώτικες κοντυλιές) 1974- 45rpm- 7''
 
Μακριά απ’ τ' άλλα μνήματα να βάλουν το δικό μου,
να μην ακούν άλλοι νεκροί, τον αναστεναγμό μου.
Θανάσης Σκορδαλός (βλέπε βιογραφικά στοιχεία σε παλαιότερες αναρτήσεις) στο σημερινό δισκάκι, σε Ηρακλειώτικους σκοπούς, για ζέσταμα στα δάκτυλα του (πιο τεχνικοί και λιγότερο γρήγοροι). Μαζί του στο λαούτο ο Δημήτρης Φουκάκης που δυστυχώς στις ετικέτες δεν αναγράφετε το όνομα του και σκόπιμα δεν το βάζω στους τίτλους.  
Ο Δ. Φουκάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πανασό και ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης με σπάνια δεξιοτεχνία στο λαούτο. Συμμετείχε σε δεκάδες δίσκους στη μεγάλη του αυτή μουσική διαδρομή.
 Άξιος αντιπρόσωπος της παλιάς γενιάς της Κρητικής Παραδοσιακής Μουσικής, ο Δημήτρης Φουκάκης. Ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό το περίτεχνο συνοδευτικό παίξιμο που άφησε εποχή και σίγουρα θα μελετηθεί από τους νεότερους. Πολλές συνεργασίες και δισκογραφίες στο ενεργητικό του. Είχε συνεργαστεί με Ν.Ξυλούρη, Θ. Σκορδαλό, Β.Σκουλά, Γ.Κουφαλιτάκη, Γ.Καλομοίρη, Ν.Σωπασή, Μ.Τζαγκαράκη, Ζ.Κριτσωτάκη, Μ.Λουμπάκη, Γ.Παπαδάκη.
Το σημερινό δισκάκι είναι η ¨χαρά του συλλέκτη¨ και εξηγώ. Δεν είναι ¨καθαρό¨ ή ¨άπιαστο¨ ή από στοκ μαγαζιού αλλά όλα μαζί. Σαν να κόπηκε χθες. Λίγη σημασία έχει βέβαια σε σχέση με το ηχητικό μέρος (να ακουγόταν λίγο παραπάνω και το λαούτο και όλα θα ήταν εντάξει) και τις μαντινάδες που περιέχει.
Τα σκαναρίσματα χωρίς τον κεφαλάρη (αυτό στη μέση του δίσκου- το έσπαγες αν ήθελες να μπει σε τζουκ-μποξ ή να το προσαρμόσεις στο πικαπ σου) τα χρωστάμε στον φίλο Ιδομενέα από Ρέθυμνο.  
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).