Τρίτη 16 Μαΐου 2023

292. FIDELITY 7085 ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ- ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ- ΔΕΔΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1960

Μανιουδάκης Νικόλαος (Μανιάς-Μανιαδάκης-Αηδόνι της Κρήτης)- Καλομοίρης Γεώργιος (Γιωργαντός)- Δέδες Ιωάννης FIDELITY 7085 Τα δυο σου χέρια να κρατώ (Συρτός Αποκορονιώτικος) - Διαβάζω μεσ' τα μάτια σου (Συρτός Ηρακλειώτικος) 1960- 45rpm- 7'' 

«Ο Νίκος Μανιάς (Μανιαδάκης) γεννήθηκε το 1931 στην Επισκοπή Ρεθύμνου.

Τελευταίο παιδί μιας επταμελούς οικογένειας με μουσική παράδοση, παίρνει στα 16 του χρόνια το 1947, δώρο από έναν θείο του μια λύρα, την οποία όμως παράτησε σύντομα για χάρη του λαούτου. Την λύρα του την είχε αποκτήσει από τον Μανώλη Σταγάκη στο Ρέθυμνο, αλλά έπειτα από παρακίνηση του λυράρη Κυριάκου Μαυράκη από τη γειτονική Φυλακή Αποκορώνου, πήγε στα Χανιά από όπου με 700 δρχ απέκτησε το πρώτο του λαούτο.

Με πρότυπο του τον Γιάννη Μαρκογιαννάκη και με την κληρονομιά του περιβόητου συντοπίτη του θρύλου-λαγουτιέρη Σταύρου Ψυλλάκη ή Ψύλλου (ο πιο παλιός καταγεγραμμένος Ρεθεμνιώτης λαγουτιέρης του 20ου αιώνα), ο Νίκος Μανιάς ξεκίνησε την καριέρα του.

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση την κάνει σε ηλικία 16 ετών σε γάμο στην Επισκοπή, πλάι στον Κυριάκο Μαυράκη. Η πρώτη δισκογραφική δουλειά κυκλοφορεί σε δίσκο 78 στροφών με τον Κώστα Μουντάκη, μια συνεργασία που στην πορεία της απέφερε μερικά από τα πιο κλασσικά κομμάτια στην ιστορία της Κρητικής μουσικής.

Ο Νίκος Μανιάς συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της Κρητικής μουσικής, όπως τον Θανάση Σκορδαλό, το Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη, το συντοπίτη του Μανώλη Κακλή, το Γιώργο Καλομοίρη, το Νίκο Σωπασή, το Βασίλη Σκουλά, το Γεράσιμο Σταματογιαννάκη, το Νίκο Τσαγκαράκη, το Γιάννη Σκαλίδη, κ.α., αλλά και με καλλιτέχνες από τη νεότερη γενιά όπως το Στέλιο Σταματογιαννάκη, το Χρήστο Στιβακτάκη, τους αδερφούς Φραγκιαδάκη, το Νίκο Ζωιδάκη, τον Κώστα Βερδινάκη.

Ερμήνευσε επίσης με ανεπανάληπτο τρόπο, σειρά κρητικών τραγουδιών, στο ύφος των λεγόμενων “αστικών” (βλ. ρεπερτόριο Φουσταλιέρη), που αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία της μουσικής της Κρήτης, όπως το “Αμέτεμε στην εκκλησιά”, “Πες μου και γιάιντα τη χτυπάς”, και άλλα συνθέσεις κυρίως του Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη.

Μεράκι και σεβασμός χαρακτήριζαν τον “άρχοντα”, το “αηδόνι” της Κρήτης, όπως κατά καιρούς είχε χαρακτηριστεί ο Νίκος Μανιάς.

Ο Νίκος Μανιάς έφυγε από τη ζωή στις 25 Μαΐου 2012.»

Στο σημερινό δισκάκι, το πρώτο του Νίκου Μανιά με τον Καλομοίρη συμμετέχει και ο Γιάννης Δέδες (βλέπε ανάρτηση 215) με την κιθάρα του. Στις ετικέτες γράφει ότι ο Γεωργαντός παίζει λύρα και στα δυο τραγούδια αλλά νομίζω πως κάνουν λάθος. Τα δυο τραγούδια κόπηκαν το 1960 σε δίσκο γραμμοφώνου (από τους τελευταίους-βλέπε φωτογραφίες στο φάκελο) και σε δυο 45άρια, το σημερινό και ένα extended που θα αναρτήσω αργότερα.

Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).