Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

155. TOP RANK TRGG 1010 ΚΟΚΟΝΤΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ- ΛΑΒΙΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ- ΛΑΒΙΔΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1961

Κοκοντίνης Παναγιώτης- Λαβίδας Χρήστος- Λαβίδας Θεόδωρος TOP RANK TRGG 1010 Στεγνώσανε τα μάτια μου (Συρτός) - Κατακαημένη Αράχωβα (Τσάμικο) 1961- 45rpm- 7''
 
Ο Παναγιώτης Κοκοντίνης γεννήθηκε το 1918 και πέθανε 1/8/2000 στο Αμπελοχώρι Θηβών. Θρυλικός στα αρβανιτοχώρια της Αττικής και Βοιωτίας κλαριτζής.
Ο Παναγιώτης Κοκοντίνης, που το όνομά του έγινε περισσότερο γνωστό από την προσφώνηση που του κάνει η Γιώτα Λύδια στο ταξίμι του τραγουδιού της "Γύρνα πάλι, γύρνα", ήταν ωραίος κλαρινίστας και ωραίος άνθρωπος, από τους λίγους στα δημοτικά που διάβαζε νότες και είχε γράψει και πολλά τραγούδια, όπως το "Θα'λάξω σπίτι και θα'ρθώ", "Πατέρα μας μεγάλωσες" που τα ερμήνευσε ο Ανδρέας Τσαούσης, κ.α.
Είχε γραμμοφωνήσει μ' όλους τους επώνυμους Έλληνες τραγουδιστές (Καζαντζίδη, Λύδια, Ζάχο, Βέρρα, Τσαούση κλπ.) και είχε παίξει στα καλύτερα κέντρα.
Ήταν άνθρωπος με γνώση και άποψη για όλα τα πράγματα, και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Είχε βασανιστεί, εξοριστεί και φυλακιστεί στη Μακρόνησο, στα Γιούρα και στην Αίγινα μέχρι το 1952.
Ο θάνατός του ήταν μεγάλη απώλεια για τον κλάδο, διότι έχασε μια σοβαρή προσωπικότητα που είχε προβλέψει την υποβάθμιση της δημοτικής μας μουσικής και πάσχιζε πάντα για την αξιοπρεπή διατήρησή της.
Το όνομα Κοκοντίνης μπορεί να μη σημαίνει, λοιπόν, και πολλά πράγματα σε επίπεδο κεντρικής δημοσιότητας, αλλά, αν βρεθείτε, ας πούμε, σε αρβανιτοχώρια της Αττικής και της Βοιωτίας, θα βρείτε ακόμα και σήμερα πολλούς ανθρώπους που έχουν τραγουδήσει και χορέψει πολύ στις εκδηλώσεις που έπαιζε, έχουν όλα τα τραγούδια που έχει παίξει σε δίσκους αλλά και πολλές ζωντανές ηχογραφήσεις του, ερασιτεχνικές ή επαγγελματικές, και γενικά πίνουν νερό στο όνομα του, και τον θεωρούν είδωλο, στα κυβικά των πιο πολυακουσμένων καλλιτεχνών του καιρού μας.
Ο Κοκοντίνης, λοιπόν, είχε προβλέψει την υποβάθμιση της δημοτικής μουσική, αλλά στο σημερινό δισκάκι τα δημοτικά, έχουν τίτλο λαϊκοδημοτικά κρίνοντας και από την δημώδη ορχήστρα παρακάτω και από τις φωτογραφίες στο φάκελο που θα κατεβάσετε.
Βιολί: Πλατανιάς Ηλιάς, Κιθάρα: Λαβίδας Χρήστος, Κλαρίνο: Κοκοντίνης Παναγιώτης, Λαούτο: Αναστασίου Α, Μπάσο: Κάνουλας Κώστας, Ντράμς: Καράμπελας Μάρκος, Ακορντεόν: Κουλαξίδης Λάζαρος, Κιθάρα: Λαβίδας Θεόδωρος και Μπουζούκι: Ζαμπέτας Γιώργος!
Την ¨παρτίδα¨ την σώνει το κλαρίνο στην ¨Κατακαημένη Αράχοβα¨ και οι πρόσθετοι στίχοι.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).