Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

152. PARLOPHONE GDSP 2913 ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ- ΜΕΝΤΖΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 1964

Μουντάκης Κώστας (Μουντόκωστας)- Μεντζάκης (Μετζάκης) Γιώργος PARLOPHONE GDSP 2913 Παλιές αναμνήσεις (Συρτός) - Σαν τον ζητιάνο θα ντυθώ (Κοντυλιές) 1964- 45rpm- 7''

«Το 1964 αλλάζει ο νόμος για την δισκογραφία και στο εξής απαιτείται η μουσική που θα ηχογραφηθεί, να καταγραφεί πρώτα σε νότες πενταγράμμου, συνοδευόμενη από τους εκάστοτε στίχους, προκειμένου να πάρει ο δίσκος άδεια κυκλοφορίας από την Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών.
Ο Μουντάκης καλούσε στο τηλέφωνο τον συνθέτη Θεόδωρο Δερβενιώτη, ο οποίος συνεργαζόταν με την Odeon και την Parlophone. Παίζοντας στη λύρα τη μελωδία που επρόκειτο να ηχογραφηθεί. Ο Δερβενιώτης την κατέγραφε σε νότες. Το ακουστικό κρατούσα εγώ (Μάνος Μουντάκης).
Ο Μουντάκης εργαζόταν στα λιπάσματα το πρωί, τα βράδια έπαιζε στην ταβέρνα του Μπασιά και ταξίδευε στην Κρήτη όταν χρειαζόταν για να παίξει σε εκδηλώσεις . Και κάπως έτσι περνάει το καλοκαίρι του 1964 Λιπάσματα-Ηχογραφήσεις-Μπασιάς-Χτίσιμο…». Απόσπασμα από τον βιβλίο του Μάνου Μουντάκη ¨Το χρονικό της πορείας του Κώστα Μουντάκη¨, εκδόσεις Μετρονόμος.
Κάπου εκεί στο 1964 λοιπόν, κάνει και την ηχογράφηση του σημερινού δίσκου με λαουτιέρη τον Μεντζάκη Γιώργο, με τον οποίο παίζουν και στην ταβέρνα του Μπασιά.
Η σημερινή ηχογράφηση πιθανολογώ ότι δεν έγινε σε στούντιο αλλά με μαγνητόφωνο. Φοβερός ο συρτός σε παλιές μελωδίες και όμορφοι στίχοι στις κοντυλιές.
Από το αρχείο του Λουκά Μπασιά η παραπάνω φωτογραφία, είναι τραβηγμένη στην ταβέρνα του Ευτύχη Μπασιά ¨Τα Χανιά¨ (φαίνεται δεξιά όρθιος με τα γυαλιά). Διακρίνονται στην φωτογραφία: (Αριστερό λαούτο) Μετζάκης Γιώργος, Αντώνης Στεφανάκης (όρθιος - Χορευτής), (στην λύρα) Κωστής Μουντάκης, (δεξί λαούτο) Πέτρος Καρμπαδάκης. Η ταβέρνα του Μπασιά βρισκόταν πίσω από την Αγία Ειρήνη, σε μια παράλληλη της Αιόλου στην Αθήνα. 
Στην ταβέρνα του Μπασιά θα παίξει σχεδόν 18 χρόνια “σ’ ένα υπόγειο χωρίς μικρόφωνο με 10% ποσοστά που μοιραζόμουνα με τα λαγούτα. Αυτός είμαι εγώ!…”.
Περισσότερα βιογραφικά στοιχεία για τον Μουντόκωστα στις αναρτήσεις 9,10,36,53,72,86 και 115. Πληροφορίες για τον Μεντζάκη στις αναρτήσεις 76 και 141.
Τα σκαναρισμένα εξώφυλλα (χωρίς τη θάλασσα) είναι του Ιδομενέα από Ρέθυμνο και τον ευχαριστώ πολύ που συμβάλει στη προσπάθεια καταγραφής.
Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).