Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

26. PAN-VOX PAN 6611 ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗ ΑΝΝΑ- ΣΑΡΡΗ ΕΦΗ- ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΚΩΣΤΑΣ 1974

Καραμπεσίνη Άννα- Σαρρή Έφη (Ευτυχία)- Παλαιολόγου Κώστας PAN-VOX PAN 6611 Αλατσατιανή - Στόπα και στο ξαναλέω 1974- 45rpm- 7''

 

Η Άννα Σαρρή-Καραμπεσίνη γεννήθηκε στην Αντιμάχεια της Κω και από μικρή ηλικία φάνηκε το ταλέντο της στο τραγούδι, καθώς οι γονείς της ασχολούνταν με τη μουσική και το τραγούδι.
Μαζί με την αδερφή της Έφη Σαρρή, τραγούδησαν για πολλά χρόνια παραδοσιακά τραγούδια και συνέβαλλαν σημαντικά στην ανάδειξη της μουσικής παράδοσης της Κω και των Δωδεκανήσων.
Στην Αθήνα στις αρχές του ΄50 η συνάντησή της με τον Σίμωνα Καρά ήταν καθοριστική για την μετέπειτα καλλιτεχνική πορεία της Άννας.
Η Άννα με την συνοδεία της αδερφής της Ευτυχίας, που είχε ωραία και μελωδική φωνή, ηχογράφησαν 23 δίσκους των 33 στροφών, πράγμα σπάνια για την εποχή και μάλιστα για καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν ζούσαν στην Αθήνα ούτε δούλεψαν ποτέ σε νυχτερινά κέντρα.
Τραγούδια της ξενιτιάς, της αγάπης, της θάλασσας με κορυφαία τα ¨ΑΡΓΑ¨ που ανεπανάληπτα έχει τραγουδήσει η Άννα, μιας και η ερμηνεία της σε αυτά είναι συγκλονιστική.  Η Άννα και η Ευτυχία εκτός των δίσκων πήραν μέρος σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές καθώς και σε προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τον Όμιλο: Άννας Σαρρή-Καραμπεσίνη.
Στο εξωτερικό Αμερική, Καναδά και Αυστραλία η παρουσία της Άννας σε εκδηλώσεις της ομογένειας ήταν και παραμένει μία αξέχαστη εμπειρία για τους ξενιτεμένους μας.
Η Άννα Σαρρή-Καραμπεσίνη διέσωσε ηχογραφώντας πολλούς παλιούς σκοπούς και τραγούδια που σίγουρα θα είχαν χαθεί. Επίσης έγραψε τους στίχους σε πολλά τραγούδια της εκφράζοντας τους καημούς, τα βάσανα αλλά και τις χαρές των ανθρώπων γνήσια, αυθεντικά και απλά έτσι όπως συμβαίνουν στην ζωή μας.
Η Έφη (Ευτυχία) Σαρρή ήταν και αυτή τραγουδίστρια της δημοτικής και παραδοσιακής μουσικής. Γεννήθηκε στην Αντιμάχεια της Κω το 1933. Με την αδερφή της Άννα Καραμπεσίνη τραγούδησε παραδοσιακά και δημοτικά τραγούδια. Πέθανε αιφνιδίως σε ηλικία 68 ετών και ενώ η αδερφή της βρισκόταν στην Αυστραλία για να τραγουδήσει στους εκεί Δωδεκανήσιους.
Ο Κώστας Παλαιολόγος γεννήθηκε στα Μεσοχώρια Καρυστίας το 1909. ‘Ήταν ο μεγαλύτερος από τα 4 αδέλφια του και είχε την μουσική στο αίμα του, αφού μεγάλωσε σε μια οικογένεια οργανοπαιχτών. Ο πατέρας του Ιωάννης Παλαιολόγος υπήρξε παλιός λαουτιέρης και ψάλτης στο χωριό, ενώ ο παππούς του Κων/νος Παλαιολόγος έπαιζε λύρα και νταούλι. ‘Έτσι λοιπόν σκιαγραφείται μια εκατονταετία πάνω-κάτω από τη μουσική εξέλιξη μιας οικογένειας της Νότιας Καρυστίας. Ο παππούς λύρα και νταούλι ο γιός λαούτο και ο εγγονός σαντούρι. Ο Κώστας Παλαιολόγος έμαθε σαντούρι το 1928. ‘Ήρθε στην Αθήνα να πάρει μαθήματα από τον Σμυρνιό σαντουριέρη Παράσχο Πατεράκη, που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά την καταστροφή του ’22. Την ίδια εποχή λέει ο Παλαιολόγος, ήρθαν μαζεμένα γύρω στα 20 σαντούρια από την Σμύρνη.
Με τις αδελφές Άννα και ‘Έφη Σαρρή-Καραμπεσίνη ηχογράφησαν πολλούς δίσκους με δωδεκανησιακά τραγούδια. Συμμετείχε μάλιστα αφιλοκερδώς σε εβδομαδιαίες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές παραδοσιακής μουσικής. ‘Ήταν μόνιμος συνεργάτης στην Ορχήστρα του Συλλόγου προς Διάδοση της Εθνικής Μουσικής με τον αείμνηστο Σίμωνα Καρρά. Για κάποιο χρονικό διάστημα συνεργάστηκε με την Δώρα Στράτου στις εκδηλώσεις του κεντρικού Λυκείου Ελληνίδων. Έλαβε επίσης μέρος και σε κινηματογραφικές ταινίες όπως «Η Γκόλφω», «Η σφραγίδα του Θεού» με τον Μάνο Κατράκη και άλλες.

Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο…(εδώ)