Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

LP8. ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ST-57398-9 ΚΑΚΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ- ΒΕΝΙΑΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ 1978

Κακλής Μανώλης- Βενιανάκης (Βενιανός- Βενιενάκης) Νίκος ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ST-57398-9 01-Μοίρα κι'αν ξενητέψης με (Ριζίτικο)- Ο Κρητικός στην ξενητειά (Συρτός) 02-Άραγες και που θα βρεθή (Μαλεβιζιώτης) 03-Ερωτόκριτος 04-Κάθε παληά ανάμνησις (Συρτός) 05-Συχνοβραδυάζει ο ουρανός (Συρτά Χανιώτικα)- Όση χαρά έχουν τα πουλιά (Συρτός) 06-Ανάθεμα σε μοίρα μου (Κοντιλιές και πεντοζάλη) 07-Ούτε Παπάς δεν θα βρεθεί (Σούστα) 1978- 33rpm- 12''

Ψάχνω, γυρεύω, ερευνώ, τραγούδαγε ο μεγάλος Σκορδαλός. Ψάχνοντας λοιπόν διαδικτυακά (soulseek), έχει τώρα ένα μήνα, πέφτω σε μια συλλογή με Ιταλικά συγκροτήματα της δεκαετίας του 80 (Μεταπάνκ περίοδος). Η συλλογή είχε κυκλοφορήσει σε κασέτα από μια ιταλική εταιρεία ονόματι Komakino. Afterglow το όνομα της συλλογής και άγνωστη για τριάντα χρόνια (και παραπάνω) ενασχόλησης μου με το είδος. Και να, πέσαμε πάλι στα σκοτεινά μονοπάτια. Και όπως τραγουδούσε και ο Καραβίτης στην ανάρτηση 281  ¨Σκορπίστε μαύρα σύννεφα να φέξουνε τ’ αστέρια, όπλες, γιατί η ζωή μου βρίσκεται σε σκοτεινά λημέρια¨.

Να κατέβω λοιπόν να ψάξω για φίλο, κάτι παραγγελίες (ονόματα δεν λέμε), να ξεφύγουμε λίγο. Εκεί λοιπόν που λέγαμε (πρόσεξε πληθυντικός) ότι πάνω κάτω ξέρουμε τον αριθμό των κρητικών LP δίσκων (το χάος είναι στα 45άρια), να ο δίσκος της σημερινής ανάρτησης. Αυτός λέω ήρθε ουρανοκατέβατος να επουλώσει τις πληγές από τους Ιταλούς παραπάνω. 

Το λέω στους ειδικούς, ¨Έχει κυκλοφορήσει σε cd από την panivar και κάποια τραγούδια σε κασέτες μου λένε, αλλά για δίσκο δεν ξέρουμε¨. Δυστυχώς το οπισθόφυλλο του δίσκου που ίσως μας έδινε πληροφορίες (μπορεί και όχι, αν είναι σαν τον αμερικάνικο του Σκορδαλού) είναι ξεκολλημένο και κάπου ταξιδεύει. Οπισθόφυλλο με τα τραγούδια έφτιαξα εγώ (με διορθώσεις στην ορθογραφία). Ζωντανή ηχογράφηση στον Καναδά σύμφωνα με το cd το 1978 (άδεια τότε- ηχογράφηση άγνωστο πότε και που). Στο cd τα τραγούδια φαίνεται να έχουν μικρότερη διάρκεια (μαγείρεμα του Πάνιβαρ οσμίζομαι). Επίσης το αρχικό st στις ετικέτες παραπέμπει σε Γερμανικές κυκλοφορίες. Το εξώφυλλο πάντως, κολλημένο πάνω σε χοντρό χαρτόνι παραπέμπει σε αμερικάνικες-καναδικές κυκλοφορίες. Αν κάποιος έχει τον δίσκο, θα θέλαμε το οπισθόφυλλο για λεπτομέρειες που μπορεί να αναγράφει.

Ας έρθω στο περιεχόμενο. Ζωντανή ηχογράφηση δεν την λες, εκτός αν τράβηξαν απευθείας από την κονσόλα (λιγάκι δύσκολο για την εποχή εκείνη). Ο ηχολήπτης πραγματικά έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, ξέρει πότε να ¨δώσει¨ στα όργανα και πότε στη φωνή. Τραγούδι και λαούτο από τον απίστευτο (προσωπικά ο καλύτερος δίσκος του) Μανώλη Κακλή και συνοδεία λύρας από τον απίστευτο Βενιανό.

Στην ανάρτηση 411 με Βενιανό- Ψαρογιάννη έγραφα για τον Βενιανάκη ότι έχει 2 LP. Με διορθώνει ο φίλος Ιδομενέας ότι έχει 4. Αφού διόρθωσα, έρχομαι να ξαναδιορθώσω 5. Το σημερινό δίσκο τον έμαθα απ’έξω τόσες φορές που έπαιξε. Παρακάτω φωτογραφία που ετοιμάζομαι να ακούσω τον Μαλεβιζιώτη και ¨Όφου το κακορίζικο και όντες θα ακούσει λύρα, αλλού πετάει τη ρόκα του και αλλού την παρασύρα¨.

Βιογραφικά στοιχεία για τον Κακλή και τον Βενιανό σε παλαιότερες αναρτήσεις.

Φωτογραφίες και τα ηχητικά αρχεία …(εδώ).

 

Στη σειρά των τραγουδιών το ¨Ούτε παπάς δεν θα βρεθεί¨ είναι τελευταίο της Β πλευράς. (δες φτιαγμένο οπισθόφυλλο)