Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

235. RCA VICTOR 51g 3720 ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ- ΓΑΛΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 1966

Παπαδάκης Μάρκος- Γαλάνης Δημήτρης RCA VICTOR 51g 3720 Συρτός Σεληνιώτικος - Συρτός Ενηαχωριανός 1966- 45rpm- 7''

«Κάμποι Κυδωνίας το ωραίο καπετανοχώρι, το χωριό των ηρώων Καλογερήδων, Κοκολογιάννηδων και άλλων, το χωριό των διακεκριμένων επιστημόνων και ρεκτών εμπόρων, τιμίων και ευυπόληπτων ανθρώπων, είναι και η γενέτειρα του κορυφαίου καλλιτέχνη της κρητικής μουσικής Μάρκου Κ. Παπαδάκη. Χαρισματικός και ταλαντούχος ο Μάρκος, σε πολύ νεαρή ηλικία εκέρδισε την αναγνώριση και τη μεγάλη αγάπη των συναδέλφων του, των ειδικών και του φιλόμουσου κοινού. Οι γονείς του δεν τον εμπόδισαν να ξεκινήσει και να πορευτεί στον δρόμο που αυτός ήθελε. Ειδικά η μητέρα του Καλλιόπη, το γένος Μαυρεδάκη, πρώτη διέγνωσε τις ικανότητες του και σαν Καμπιανή κι αυτή, στον αείμνηστο Καμπιανό επιχειρηματία Ευτύχιο Νικολιουδάκη απευθύνθηκε (έγραψε κι εκείνος μεγάλη ιστορία με την "ΤΕΡΨΗ" στο χανιώτικο εμπόριο και στην κοινωνία με τις κρυφές πράξεις φιλανθρωπίας, αλλά και στην εθνική αντίσταση) και αγόρασε στον γιό της το πρώτο του βιολί.

Ο Μάρκος είναι αυτοδίδακτος! Ακούγοντας τους σπουδαίους εκείνης της εποχής, έμαθε από πολύ μικρό παιδί να παίζει. Σε χρόνο ελάχιστο εξελίχθηκε σε ένα από τα πρώτα βιολιά του Νομού Χανίων. Περιζήτητος από πολύ μικρός, είχε στα 24 του χρόνια κυριαρχήσει! Γάμοι, βαφτίσεις, πανηγύρια και παρακαλεστός ο Μάρκος! Αγάπη του κοινού μεγάλη και συνεργάτες κορυφαίοι πρωτομάστορες: Μενέλαος Κασιανάκης, Χρήστος Γαρμπιδάκης, Βαγγέλης Κουρής και, τελευταία, ο αλησμόνητος και υπέροχος Δημήτρης Γαλάνης.

Με τον Γαλάνη είχε συνεργασθεί και στην εταιρεία του αληθινού προστάτη των καλλιτεχνών Γ. Ορφανίδη, ανθρώπου σπουδαίου στον οποίο πολλά οφείλει η ελληνική δημοτική και λαϊκή μουσική. Τα εμπορικά σήματα του Ορφανίδη ήταν RCA VICTOR και OLYMPIC. Επτά , λοιπόν, δίσκους 45 στροφών με τον Γαλάνη έχει στο ενεργητικό του ο Μάρκος και ευτυχώς εύκολα ευρίσκονται σήμερα σε κασέτες και σε CD με μεγάλη ζήτηση και δικαιολογημένα. Η φωνή του Μάρκου είναι αρρενωπή με σεμνό ύφος, ταυτόχρονα και άφαλτση, χαριτωμένη, ζεστή, ας πούμε και παραδοσιακή παρότι έχει "φορεθεί" πολύ αυτή η λέξη! Τον ακούει ο εκατοχρονίτης και αναντρανίζει! "Ετσά ήτονε η κρητική μουσική στα νιάτα μου" σκέφτεται. Τον ακούει η γρα κι αρχίζει τον πανάρχαιο συρτό! Οι μεσότριβοι συλλογιούνται και στα φωναχτά επαινούν: "Μπράβο Μάρκο, ο Θεός σχωρέσει σου Γαλάνη, αυτή ΄ναι μουσική!.." Ναι!.. Αυτή ΄ναι μουσική!.. Πρέπει, αγαπητοί αναγνώστες, ν΄ ακούσετε και μόνο τότε θα εννοήσετε γιατί και οι σημερινοί φιλόμουσοι νέοι αγαπούν το έργο του Μάρκου.

Ο πρώτος δίσκος των Παπαδάκη και Γαλάνη εσημείωσε τον απίθανο και απρόσμενο για δίσκο 45 στροφών με κρητική μουσική, αριθμό πωλήσεων: 9.000 (εννέα χιλιάδες) αντίτυπα! Και σημειώστε: Χωρίς διαφήμιση βέβαια τότε!
Στον κόσμο της κρητικής μουσικής κυριαρχούσαν τότε οι γίγαντες, τα ιερά τέρατα Κουτσουρέληδες (Μανώλης, Γιώργης και Στέλιος), Τζιμάκης, Ναύτης, Μαύρος, Κουνέλης, Καστάνης, Πλακιανός κ.α., ο μέγας Χαρίλαος Πιπεράκης, από το Ξηροστέρνι, παρέμενε και εθριάμβευε στην Αμερική, όμως ο Μάρκος όχι μόνο δεν επέρασε σε δεύτερη θέση, αλλά διακρίθηκε, καταξιώθηκε και όσο κανείς άλλος αγαπήθηκε!


Τίτλοι ασμάτων δισκογραφίας των Παπαδάκη και Γαλάνη: 1) Δεν βρέθηκε στο δρόμο μου, 2) Δώσε μου κι άλλη μαχαιριά (αυτά είναι τα δύο πρώτα χρονολογικά που τον καθιέρωσαν με τις απίστευτα υψηλές πωλήσεις), 3) Λίγη που είναι η ζωή, 4) Κάθε που πιάσεις το χορό (σε στίχους Ευάγγ. Ζαμπετουλάκη), 5) Μια μάγισσα ερώτησα, 6) Μοιάζω με βάρκα έρημη, 7) Συρτός Κεραμιανός, 8) Συρτός, 9) Ω ουρανέ πατέρα μου, 10) Από τον πόνο της καρδιάς, 11) Πότε θα μπω στη μαύρη γη, 12) Συρτός σεληνιώτικος, 13) Το κρητικό ντιρλαντά, 14) Κρήτη νησί της ανθρωπιάς.

Μιχάλης Κακογιάννης: "Τι σχέση έχει με τον Μάρκο," θ΄ απορήσετε!.. Ναι!.. Του ανάθεσε ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο ενός βιολιστή κέντρου στην διεθνούς κυκλοφορίας ταινία του τον περίφημο "Ζορμπά" με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουήν! Προσέξετε τον νεαρό τότε Μάρκο Παπαδάκη στον μικρό του ρόλο!»

Στο σημερινό δισκάκι ο Μάρκος Παπαδάκης (βλέπε και ανάρτηση 6) στο βιολί και ο Δημήτρης Γαλάνης (βλέπε αναρτήσεις 3, 6, και 209) στο λαούτο. Όμορφοι σκοποί στο δεύτερο 45άρι τους.

Στο παραπάνω κείμενο αναφέρει για τον Μάρκο και την συμμετοχή του στην ταινία ¨Ζορμπάς¨ του 1964. Στα πρώτο βίντεο παραπάνω, στο καμπαρέ βιολί παίζει ο Μάρκος. Στη σκηνή που παίζει ζωντανά είναι όταν πηγαίνει στο τραπέζι του Άντονι Κουήν (παραλίγο να του σπάσει το βιολί ο σερβιτόρος αν δείτε προσεκτικά).

Στο δεύτερο βίντεο ο Άντονι Κουήν σε ρεσιτάλ ερμηνείας, να χορεύει κρητικό χορό με τους ήχους λύρας και λαούτο άλλα όχι από τον Μάρκο Παπαδάκη αλλά από άγνωστους σε εμένα καλλιτέχνες (προφανώς και παίζουν playback). Επίσης ο σκοπός (αρκετά γνωστός) δεν είναι του Μίκη Θεοδωράκη. Άρα σε γενικές γραμμές εκτός από τον Κουτσουρέλη (πάλι θα με μαλώσουν που ακόμα δεν έχω σηκώσει το ¨Κρητικό συρτάκι¨) ¨δανείστηκε¨ και από άλλους ο Θεοδωράκης. Μουσική ταινίας Μίκης Θεοδωράκης αυτό γράφτηκε.

H πρώτη φωτογραφία του Μάρκου Παπαδάκη (cover photo και οι ετικέτες ζεύγος) ευγενική χορηγία του Ιδομενέα Παπαδογιάννη από κασέτα που είχε κυκλοφορήσει ο Μάρκος. Οι άλλες φωτογραφίες από την ταινία ¨Ζορμπάς¨.        

Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).