Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

11. REGAL EGRS 7 ΛΙΔΙΑ ΓΙΩΤΑ- ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 1969 (Μέρος δεύτερο)

Γιώτα Λύδια (Λίδια)- Παπασιδέρης Γιώργος (Κουλουριώτης) REGAL EGRS 7 Ιτιά -Το φεγγάρι κάνει κύκλο- Μαντήλι Καλαματιανό- Ένας αητός 1969 (Ημερομηνία κυκλοφορίας)- 45rpm- 7''- stereo  

Ο Καζαντζάκης μέσα από τον Καπετάν-Μιχάλη έκανε την σύνδεση Κρήτης- Ρούμελης (βλέπε 11η ανάρτηση μέρος πρώτο) και μας δίνει πάτημα για τα επόμενα 45άρια. Την σύνδεση δημοτικά-κρητικά τραγούδια κάνει και η REGAL με την κυκλοφορία αυτού του E.P.(Extended Play) δίσκου στις 45 στροφές και στέρεο. Δεν περιέχει βέβαια κρητικά τραγούδια αλλά μόνο δημοτικά….. Το εξώφυλλο όμως (και εδώ έχουμε την σύνδεση ) είναι από φωτογραφία στα Ανώγεια Κρήτης (από τον κύριο Ν. Κοντό). Βλέπουμε τις δυο φωτογραφίες πάνω και κάτω από το ίδιο φιλμ.

Στο δισκάκι αυτό έχουμε δύο από τις μεγαλύτερες φωνές του Ελληνικού τραγουδιού (προσωπική πάντα άποψη). Παπασιδέρης Γιώργος και Λύδια Γιώτα.


 Έχουν τραγουδήσει δημοτικά, αμανέδες, λαϊκά και άλλα πολλά. Εδώ έχουμε δύο τσάμικα και δύο καλαματιανά, ίσως τα πιο γνωστά και πολυτραγουδισμένα.


Πληροφορίες για τους δυο καλλιτέχνες και όχι για τα συγκροτήματα που τους συνοδεύουν (κλαρίνο, κιθάρες κ.α.) όπως φωτογραφίες και το ηχητικό θα βρείτε….(εδώ).