Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

LP5. CHANTS ET DANSES DE CRETE PAR LE GROUPE PANKRITIOS- CHANTMONT LDZ-S 4318 1964

Σηφογιωργάκης Σπύρος (Σηφογιώργης)- Μαρκογιαννάκης Γιάννης (Μαρκογιάννης)- Λεφάκης Μιχάλης (Λέφας) CHANTS ET DANSES DE CRETE PAR LE GROUPE PANKRITIOS- CHANTMONT LDZ-S 4318 1964- 33rpm- 10''

Ο Παγκρήτιος Όμιλος Βρακοφόρων ιδρύθηκε στα Χανιά το έτος 1957 και για χρόνια πρόεδρός του ήταν ο κινηματογραφικός επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Βενιανάκης, στο δε Δ.Σ. ο Μανώλης Κλαουράκης, Γ. Πλυμάκη κ.α . Ο όμιλος αυτός υπήρξε ένας σταθμός και ένα σχολείο στην ενασχόλησή τους με την παράδοση, από το οποίο διαμορφώθηκαν οι βασικές αρχές τους σε ζητήματα αρτιότητας παραδοσιακής εμφάνισης, ύφους στην απόδοση του χορού, αφιλοκερδούς προσφοράς μαθημάτων χορού κλπ.

Από τους διάσημους πρωτοχορευτές ο Μιχάλης Λεφάκη, Γιάννης Τζανάκης, Φίλιππος Σκαραντωνάκης. Τότε δεν υπήρχαν τόσοι όσοι σήμερα φορείς διάδοσης των κρητικών χορών και έτσι ο Όμιλος αυτός, μαζί με τον Τουριστικό Σύνδεσμο Κρήτης, ήταν σχεδόν καθημερινά στην τοπική και μέχρι πανευρωπαϊκή επικαιρότητα.

Τους χορευτές συνόδευε Κρητικό συγκρότημα αποτελούμενο συνήθως από λύρα και λαούτο. Τα μέλη του συγκροτήματος άλλαζαν. Στο σημερινό δίσκο ως Groupe Pankritios συμμετέχουν ο Σπύρος Σηφογιωργάκης στη λύρα- τραγούδι, ο Γιάννης Μαρκογιαννάκης στο λαούτο και ο Μιχάλης Λεφάκης στο τραγούδι. Στο οπισθόφυλλο του δίσκου αναφέρει ότι η ηχογράφηση αυτή, έγινε για την παρουσίαση της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη ¨Ζορμπάς¨ το 1964. Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε και την υποδοχή που επιφύλαξαν στην Ειρήνη Παππά στο αεροδρόμιο το ¨Παγκρήτιο γκρουπ¨, όταν έφτασε στο Παρίσι για τον ίδιο λόγο, μιας και συμμετείχε στην ταινία.  


Από το φωτογραφικό υλικό μπορούμε να αντλήσουμε αρκετές πληροφορίες. Ο Παγκρήτιος Όμιλος Βρακοφόρων Χανίων συμμετείχε σε πλήθος εκδηλώσεων τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Από το μουσικό συγκρότημα πέρασαν εκτός από τον Σηφογιώργη και τον Μαρκογιάννη, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Νίκος Μανιάς και άλλοι εξαίρετοι μουσικοί της εποχής.

Ένας άλλος παρόμοιος όμιλος ιδρύθηκε το 1973 στο Ρέθυμνο από μία ομάδα Κρητικών, ένα παραδοσιακό Σωματείο με την επωνυμία “Όμιλος Βρακοφόρων Ρεθύμνης” με επικεφαλής και πρώτο Πρόεδρο τον Γιάννη Σταυριδάκη. Ηθικός αυτουργός της ίδρυσης ήταν ο ανθρωπιστής Παύλος Ι. Βαρδινογιάννης Δεύτερος πρόεδρος του Ομίλου υπήρξε ο Μάρκος Πολιουδάκης.
Ο Όμιλος Βρακοφόρων Ρεθύμνης βρέθηκε στην πρώτη θέση των Συλλόγων της Κρήτης και καταξιώθηκε στη συνείδηση του Κρητικού λαού σαν τον μεγαλύτερο παραδοσιακό φορέα του νησιού. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη κάποιας αλλαγής και το 1996 μετονομάστηκε σε “Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης”.

Για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Ιδομενέα για την εξαιρετική δουλειά με τα εξώφυλλα του δίσκου.

Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).