Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

314. PANIVAR PA 237 ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ- ΠΑΓΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 1970

Λεβεντάκης Δημήτρης- Παγώνης Κώστας PANIVAR PA 237 Παραμονή της Παναγιάς (Συρτός) - Πρέπει το γράφει η τύχη μου (Συρτός) 1970- 45rpm- 7''
 
Στο σημερινό δισκάκι ο Χανιώτης λαγουτιέρης και τραγουδιστής Κωστής Παγώνης (βλέπε ανάρτηση 146 και 173) μαζί με τον Δημήτρη Λεβεντάκη στο βιολί.
Ο Κώστας Παγώνης γεννήθηκε και μεγάλωσε, το 1933 (μπορεί και 1934), στον Πλάτανο Βουτά Καντάνου Σελίνου. Το πρώτο του όργανο ήταν από ντενεκέ (από σφαίρες) και χορδές αθανάτου. Ξεκίνησε να παίζει τους πρώτους σκοπούς, όταν κατάφερε να αγοράσει το πρώτο του λαούτο μετά από σκληρή δουλειά.
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια (μεσολάβησε ο πόλεμος- ολοκαύτωμα Καντάνου), δεν τον εμπόδισαν να γίνει στην πορεία ένας καταξιωμένος και περιζήτητος καλλιτέχνης στο χώρο της Κρητικής μουσικής  παράδοσης, αφού η δίψα και το μεράκι του ήταν τεράστιο. Τεράστια ήταν και η καλοσύνη του.
Ο Κώστας Παγώνης έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με τους Γιώργο Δαλαμβέλα, Μάρκο Νενεδάκη, Αντώνη Περιστέρη, Φώτη Κατράκη, Γιώργο Χατζηδάκη, Σταματία-Ανδρέα-Κώστα Παγώνη, Δημήτρη Κολιακουδάκη και Δημήτρη Λεβεντάκη. Απεβίωσε το 2005.
Στο βιολί ο επίσης εξαιρετικός Λεβεντάκης Δημήτρης από το Θέρισο Κυδωνίας. Δισκογραφικά εκτός από τον Κώστα Παγώνη έχει συνεργαστεί και με τον Μανώλη Καρδαμάκη.
Τις πληροφορίες για τον τόπο καταγωγής των καλλιτεχνών, από το κανάλι του Ευτύχη Κουβαράκη. Για το φωτογραφικό υλικό και τα βιογραφικά στοιχεία, βοήθησε και η κόρη του Κωστή, Σταματία (Ματία) Παγώνη.
Στην Αθήνα πλέον, αναπολώντας το βασίλειο μου, στο πατρικό της μάνας μου, στο Ζουνάκι Χανίων (που με Ρουμελιώτικα μαχαίρια κρατιέται να μη γίνει airbnb), εκεί που με θέα τα Κισσαμίτικα βουνά και τις κορακιές, τέντες τα λιόπανα,  αιώρα να χαζεύουμε τα αστέρια, εκεί στο ταρατσάκι που ο Παππούς τέτοιο καιρό έλιαζε την σταφίδα…. Η σημερινή ανάρτηση αφιερωμένη στο βοσκό από το Σφηνάρι που έχει υπό προστασία του πέρδικες (όχι οικόσιτες) αλλά λεύτερες. Χρόνια πολλά και καλή λευτεριά.
Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).