Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

103. COLUMBIA SCDG 2916 ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ- ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 1940

Παπασιδέρης Γιώργος (Παπαϊσιδώρου-Κουλουριώτης)- Ανεστόπουλος Γιώργος  COLUMBIA SCDG 2916 Καρπενησιώτικο (Τσάμικο) - Ο Λεπενιώτης (Τραπεζίου) 1940 (Ηχογράφηση)- 45rpm- 7''
 
 
           «Βγήκε ο ήλιος κόκκινος
και το φεγγάρι μαύρο
κι ο λαμπερός Αυγερινός
πάει να βασιλέψει.
-Πες μας καημένε Αυγερινέ,
κάνα καλό χαμπέρι !
-Τι να σας πω μωρέ παιδιά
τι να σας μολογήσω;
Τον Λεπενιώτη βάρεσαν
μες στου Φουρνά την μέση»
 
Ο Κώστας Λεπενιώτης ήταν αδερφός του Κατσαντώνη και το όνομά του το πήρε διότι γεννήθηκε στην Λεπενού γύρω στο 1777. Και τα τέσσερα αδέρφια μαζί (Κατσαντώνης , Λεπενιώτης , Χασιώτης και Χρήστος Κούτσικος) βγήκαν στο κλαρί και μαθήτευσαν τον κλεφτοπόλεμο κοντά στον αρχηγό των κλεφτών Β. Δίπλα.
Ο Κώστας Λεπενιώτης ήταν ονομαστός κλέφτης και είχε τη φήμη του "πελώριου".  Ήταν μικρότερος αδελφός του Κατσαντώνη με τον οποίο και έδρασαν από κοινού ως τον θάνατό του. Μετά τον θάνατο του Κατσαντώνη το 1809 και του Χασιώτη, όλοι οι κλέφτες κάνανε σύναξη και αποφάσισαν να μην σκορπίσουν, αλλά να μείνουν ενωμένοι και να συνεχίσουν τον κλέφτικο βίο κάτω από τις διαταγές του Κώστα Λεπενιώτη στην περιοχή των Αγράφων για σχεδόν μια δεκαετία.
Το 1819 ο Αλή Πασάς μέσω αντιπροσώπων του ζητάει να ενταχθεί στις τάξεις του ως αρματολός. Τελικά δέχεται αλλά με τον όρο να μην παρουσιαστεί ποτέ μπροστά του, ούτε βέβαια και να τον προσκυνήσει.
Όμως ο Λεπενιώτης δε δεχόταν τις ταπεινώσεις και τους συμβιβασμούς με τους Τούρκους και Τουρκαλβανούς αγάδες και ορισμένοι οργάνωσαν σχέδιο με σκοπό να τον σκοτώσουν. Την Κυριακή του Πάσχα (μάλλον του 1819), ο Λεπενιώτης το βράδυ, όταν έβγαινε από την εκκλησία του χωριού Φουρνά των Αγράφων, πυροβολήθηκε ύπουλα από έναν πύργο ενός τοπικού προεστού που βρίσκονταν απέναντι από την εκκλησία.
Τα παλικάρια του, αρχικά, απέκρυψαν τον θάνατό του και διέδωσαν ότι μεταφέρθηκε στο Ξηρόμερο για να θεραπευτεί, ενώ ήδη τον είχαν θάψει στην θέση Ξηροσακούλα.
Περισσότερα ιστορικά στοιχεία θα βρείτε στις πληροφορίες.  

Για τον Παπασιδέρη έχουμε αναφερθεί στις αναρτήσεις 11 και 70.
Για τον Ανεστόπουλο στις αναρτήσεις 50 και 65.
Από τα κλασικά τραγούδια ¨Ο Λεπενιώτης¨, ηχογραφημένο το 1940 (σε πλάκα γραμμοφώνου αρχικά, που θα αναρτηθεί στο μέλλον).
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο ….(εδώ)