Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

96. PANIVAR PA-127 ΣΠΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ- ΣΠΑΝΟΥ ΘΑΛΕΙΑ- ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ- ΙΩΑΝΝΟΥ (ΚΑΛΜΑΝΗ) ΜΑΡΙΑ 1969

Σπανός Αντώνιος- Σπανού Θάλεια- Κονιτοπούλου Ειρήνη- Ιωάννου (Καλμάνη) Μαρία  PANIVAR PA-127  Έφυγες μεσ΄ την ξενιτειά (Συρτός) - Μπρατσέρα κινδυνεύει κοντά στην Ικαριά (Μπάλος) 1969- 45rpm- 7''
 
 
Αντώνης Σπανός. Οργανοπαίκτης της τσαμπούνας και της φλογέρας, με καταγωγή από τους Φούρνους Ικαρίας. Παντρεύτηκε την τραγουδίστρια νησιώτικων τραγουδιών Θάλεια Κονδύλα και μαζί της δημιούργησαν μουσικό συγκρότημα που πραγματοποίησε εμφανίσεις σε πανηγύρια στους Φούρνους, την Ικαρία και τη Σάμο.
Το ζευγάρι συνόδεψε τη Δόμνα Σαμίου σε συναυλίες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μαζί της ηχογράφησαν τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών. Επίσης, ηχογράφησαν τραγούδια που μεταδόθηκαν στη ραδιοφωνική της εκπομπή «Από παντού της Ελληνικής γης». 
Η τραγουδίστρια της παραδοσιακής νησιώτικης μουσικής Θάλεια Σπανού γεννήθηκε στους Φούρνους Κορσεών στην Ικαρία το 1925. Το πατρικό της είναι Κονδύλα και ήταν κόρη του Μανώλη Κονδύλα.
Παντρεύτηκε τον συντοπίτη της, οργανοπαίχτη Αντώνη Σπανό (τσαμπούνα και φλογέρα) και μαζί του δημιούργησαν μουσικό συγκρότημα που πραγματοποίησε εμφανίσεις σε πανηγύρια στους Φούρνους, την Ικαρία και τη Σάμο. Πρωτοεμφανίσθηκαν στη δισκογραφία το 1954. Η Θάλεια συμμετείχε στο "Σύλλογο προς διάδοση της εθνικής μουσικής" του Σίμωνα Καρρά, ενώ έλαβε μέρος σε πολλές μαγνητοσκοπήσεις δημοτικών τραγουδιών που προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση. Εκεί, γνωρίστηκε με τη Δόμνα Σαμίου. Αργότερα, η Θάλεια και ο Αντώνης Σπανός συνόδεψαν τη Δόμνα Σαμίου σε συναυλίες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μαζί της ηχογράφησαν τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών και αργότερα σε cd. Επίσης, ηχογράφησαν τραγούδια που μεταδόθηκαν στη ραδιοφωνική της εκπομπή «Από παντού της Ελληνικής γης». Την δεκαετία του ’80, η Δόμνα Σαμίου κατέγραψε τη Θαλειώ, όπως την αποκαλούσε, σε παιδικά τραγούδια των Φούρνων. Η Θάλεια και ο Αντώνης Σπανό εμφανίζονται σε δυο ταινίες του Παντελή Βούλγαρη ("Το Προξενιό της Άννας", "Πέτρινα Χρόνια"). Η Θάλεια πέθανε στις 1 Απριλίου 1993 στο Αιγάλεω.
 

H Βρατσέρα ή Μπρατσέρα, από το ιταλικό Bracciera ή brazzera ήταν τύπος μικρού ιστιοφόρου πλοίου με δύο ιστούς (κατάρτια), τον πρωραίο με κλίση προς την πλώρη και τον μέγα με κλίση προς τη πρύμνη, με δύο τριγωνικά ιστία και δύο φλόκους στον πρόβολο (μπομπρέσο). Επίσης ο μέγας ιστός έφερε στο πάνω μέρος μικτό τετράγωνο ιστίο (δολωνίσκο ή κοινώς γαπιόνι).
Ο τύπος αυτού του ιστιοφόρου ήταν πολύ διαδεδομένος στην Αδριατική και στο Αιγαίο Πέλαγος ως επιβατηγό και αλιευτικό που παρέμεινε σε χρήση (με βενζινοκινητήρα) μέχρι την δεκαετία του 1950. Οι συνήθεις διαστάσεις του τύπου αυτού ήταν μήκους 49 πόδια, πλάτους 19 και βάθους κυτών 3 πόδια. Το κατάστρωμα είχε έντονη πλευρική κλίση (βερέμι). Το πηδάλιο φέρονταν εξωτερικά από την πρύμνη και χειριζόταν (μανουβράρονταν) με "οίακα" , όπως στις λέμβους.
Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε και ως πολεμικό πλοίο. Το όνομα θεωρείται ακόμη και ως παραφθορά του ονόματος της αρχαίας Βραττίας
 

Το ζεύγος Σπανού στο σημερινό δισκάκι, με την συνοδεία της Κονιτοπούλου Ειρήνης (όπου νησιώτικα και ένας Κονιτόπουλος). Επίσης και στις δυο πλευρές η Ιωάννου (Καλμάνη ή το πιο πιθανό Καλλιμάνη) Μαρία για την οποία δυστυχώς δεν βρήκα βιογραφικά στοιχεία παρότι εμφανίζεται σε αρκετούς νησιώτικους δίσκους (κυρίως συλλογές). Φοβερός μπάλος τόσο στιχουργικά όσο και μελωδικά η ¨Μπρατσέρα¨ που κινδυνεύει.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο ….(εδώ)