Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

320. PANIVAR PA-129 ΒΙΖΙΡΙΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ- ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1969

Βιζιριανάκης (Βυζιριανάκης-Βυζιριάνης) Γεώργιος- Αποστολάκης Γεώργιος PANIVAR PA-129 Δυο τσιγγάνες μαυρομάτες (Καλαματιανός) - Μπακιρονούσικος (Συρτός) 1969- 45rpm- 7''
Αποστολάκης με Βιζιριάνη στο σημερινό δισκάκι. Στην πρώτη πλευρά ένα Κρητικοκαλαματιανό του Αποστολάκη και στη δεύτερη πλευρά ο εξαιρετικός ¨Μπακιρονούσικος¨ συρτός του Βιζιριάνη.
Ο Γιώργος Βιζιριανάκης (βλέπε αναρτήσεις 93 και 109) γεννήθηκε το 1927 στο Μιξόρρουμα (Μυξόρρουμα) Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου (τέσσερα χιλιόμετρα από το Σπήλι).
Παντρεύτηκε την Σταματίνα και απέκτησε τρία παιδιά, την Ευαγγελία, την Ειρήνη και τον Στέλιο. Υπηρέτησε στην χωροφυλακή και αργότερα άνοιξε ταβέρνα στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.
Στην ταβέρνα του σύχναζαν αρκετοί Κρήτες καλλιτέχνες όπως Μαρκοβαγγέλης, Σηφογιώργης και Μουντάκης. Έχει συνεργαστεί εκτός από τον Γιώργο Αποστολάκη με τους: Καρμπαδάκη Πέτρο, Μαρκογιαννάκη Γιάννη και Βαγγέλη. Απεβίωσε το 1988.
Ο Γιώργος Αποστολάκης (βλέπε αναρτήσεις 23 και 93) γεννήθηκε το 1939 στο Κοντομαρί Χανίων. Έπαιζε κυρίως στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και σπάνια στα Χανιά, αλλά ο Μαύρος (Σαριδάκης Νίκος) τον ήξερε και τον έπαιρνε στους γάμους, που τότε κρατούσαν 3 έως 5 μέρες. Εκείνη την εποχή (τέλη του ’50) ο Γιώργος Αποστολάκης έπαιζε στον Κρατικό Ραδιοφωνικό σταθμό Θεσσαλονίκης για τους Κρητικούς της Μακεδονίας. Τις πληροφορίες μας  έδωσε ο γιος του Στέλιος Αποστολάκης.
Για τις πληροφορίες να ευχαριστήσω και τον Ιδομενέα Παπαδογιάννη από Ρέθυμνο.
Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).