Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

449. ODEON GA 1125 ΘΩΜΑΪΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ- ΔΡΑΓΑΤΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1926

Θωμαΐδης Κώστας (Κ.Σ.)- Δραγάτσης Γιάννης (Ογδοντάκης- Ογδόντας) ODEON GA 1125 Εύμορφη που είναι η Λεβαδιά - Μάνα μου τα λουλούδια μου 1926- 78rpm- 10''
 
¨Εύμορφη που είναι η Λεβαδιά¨ στην πρώτη πλευρά του σημερινού δίσκου, που ανήκει στα ΑληΠασα-λίτικα, τραγούδια που μιλάνε για τον Αλή Πασά (βλέπε και ανάρτηση 172 με τον Σωφρονίου), όπως μαρτυρά και η έρευνα που θα βρείτε στο φάκελο που θα κατεβάσετε (στα Αγγλικά βέβαια αλλά αξίζει η προσπάθεια να διαβαστεί). Πρώτη καταγραφή σε γραμμοφωνικό το 1904, από τον Πέτρο Ζουναράκη κομμένο στην Κωνσταντινούπολη (το σημερινό στη Γερμανική Odeon). Έχει κοπεί σε 126 γραμμοφωνικούς δίσκους μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι διάφοροι τίτλοι που το συναντάμε είναι: Γιαννιώτικο, Αλή Πασάς, Λειβαδιά, Τι όμορφη που είναι η Λειβαδιά, Γιαννιώτικος μανές και πολλοί άλλοι. Το έχουν τραγουδήσει οι μεγαλύτεροι ερμηνευτές/τριες και ενστουντιαντίνες και οι στίχοι σε κάθε εκτέλεση διαφέρουν. Μερικοί από τους ερμηνευτές της ¨Λειβαδιάς¨: Αμαλία Βάκα, Ρόζα Εσκενάζυ, Αντώνης Νταλγκάς, Ρίτα Αμπατζή, Κώστας Καρίπης, Σεραφείμ Γεροθεοδώρου, Γιάννης Τσανάκας, Κα Κούλα, Μαρίκα Παπαγκίκα, Γιάγκος Ψαμαθιανός, Πέτρος Ζουναράκης, Λευτέρης Μενεμενλής, Δημήτρης Αραπάκης, Κώστας Ρούκουνας, Σωτήρης Στασινόπουλος, Γιώργος Παπασιδέρης και ο Κώστας Θωμαΐδης.
Στο σημερινό δίσκο, ηχογραφημένο στην Αθήνα και κομμένο Γερμανία στα φωνητικά ο Κώστας Θωμαΐδης. Στις ετικέτες αναγράφει Κ.Σ. Θωμαΐδης. Ο Κώστας Θωμαΐδης από Κωνσταντινούπολη (για άλλους από Σμύρνη), εξαιρετικός αμανετζής. Δισκογραφικά έχει περίπου δεκαπέντε γραμμοφωνικές πλάκες. Δυστυχώς βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό δεν υπάρχουν.
Από τις προσφωνήσεις στα τραγούδια, στο βιολί ο Γιάννης Δραγάτσης ή Ογδοντάκης. Θα μπορούσαμε να κάνουμε υποθέσεις για τους οργανοπαίκτες της κιθάρας και του σαντουριού, αλλά θα ήταν υποθέσεις.
 «Ο Γιάννης Δραγάτσης, γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1886. Ανήκε σε μεγάλη οικογένεια μουσικών, γνωστή στη Σμύρνη με το ψευδώνυμο « Οι Ογδοντάκηδες». Ο πατέρας του Γιώργος έπαιζε κόντρα μπάσο, ο αδελφός του Θόδωρος έπαιζε βιολί και ο άλλος αδελφός του Χαράλαμπος έπαιζε τσέμπαλο.
Ασχολήθηκε με την μουσική πολύ μικρός (από το 1904) και ήταν περίφημος μουσικός και άριστος δεξιοτέχνης βιολιστής. Μαζί με τον Δημήτρη Σέμση θεωρούνται οι καλύτεροι λαϊκοί βιολιστές της εποχή τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται από μουσικούς που συνεργάστηκαν μαζί του πως ήξερε πάνω από εξήντα πέντε «δρόμους».
Πριν έρθει στην Ελλάδα είχε δουλέψει στη Σμύρνη. Το 1917 έφυγε από τη Σμύρνη και μαζί με τον Μανώλη Χρυσαφάκη έλαβε μέρος σαν εθελοντής στο Κίνημα της Εθνικής Άμυνας του Ε. Βενιζέλου. Το 1922 πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Τούρκους αλλά επειδή ήταν γνωστός βιολιστής οι Τούρκοι δεν τον πείραξαν.
Ήρθε στην Ελλάδα το 1923 και άρχισε να δουλεύει σαν βιολιστής στις ταβέρνες της εποχής μαζί με άλλους λαϊκούς δημιουργούς. Εξ αιτίας των μουσικών του γνώσεων ανέλαβε σαν μαέστρος υπεύθυνος στις εταιρίες δίσκων της εποχής. Υπήρξε για πολλά χρόνια διευθυντής της δισκογραφικής εταιρίας Κολούμπια.
Ήταν για πολλά χρόνια σύμβουλος του συνδέσμου Μουσικών Αθηνών – Πειραιώς “Η Αλληλοβοήθεια”.
Συνέθεσε γύρω στα 100 τραγούδια. Το πιο γνωστό είναι ο "Μανώλης χασικλής" με 5 προπολεμικές εκτελέσεις.
Ο Γιάννης Δραγάτσης πέθανε το 1958 στην Αθήνα».
Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).