Τρίτη 4 Μαΐου 2021

64. FIDELITY 2105039 ΣΩΠΑΣΗΣ ΝΙΚΟΣ- ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1971

Σωπασής Νίκος (Χάμπρος)- Ξυλούρης Ιωάννης (Ψαρογιάννης) FIDELITY 2105039 Έχω καρδιά που πάντοτε - Επότιζα μια ροδαριά 1971- 45rpm- 7''

Ο Νίκος Σωπασής γεννήθηκε στα Χελιανά Ρεθύμνου, μια περιοχή που συνδυάζει την γαλήνη του καταπράσινου τοπίου, με την τραχύτητα και την υπερηφάνεια του Κουλούκωνα. Ένας χώρος αυθεντικό μουσικό εργαστήρι της φύσης.
Εκεί έμαθε, από τα παιδικά του χρόνια τη λύρα, με δάσκαλο τον πατέρα του, τον αείμνηστο Χοτζολάμπη, πασίγνωστο λυράρη στο Μέσα Μυλοπόταμο, μια ξεχωριστή μορφή, ομορφάνθρωπος, μερακλής, με ερωτισμό και κέφι. Γενικά οι Χελιανώτες Χότζηδες, είναι προικισμένοι με έμφυτη τάση προς τη λαϊκή ποίηση, τη μουσική, τα μεγάλα ιδανικά, είναι εύστροφοι και πνευματώδεις.
Ο Νίκος Σωπασής από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του παρουσίας, ξεχώρισε από όλους τους λυράρηδες της περιοχής και γρήγορα η φήμη του άρχισε να απλώνεται.
Μ' ένα ανεξάντλητο κέφι και μια εκπληκτική επικοινωνία με το κοινό του, έγινε περιζήτητος στα κρητικά γλέντια και αργότερα στο τέλος της δεκαετίας του '60 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνθιση των κρητικών κέντρων στο Ηράκλειο και την Αθήνα.
Σε ηλικία 25 χρόνων έγραψε τον πρώτο μεγάλο του δίσκο, με την περίφημη "Ροδαριά", ένα τραγούδι που τον καθιέρωσε σαν ένα από τα πρώτα ονόματα των δημιουργών της μουσικής του νησιού μας. Ταξίδεψε Αμερική, τον Καναδά, τη Γερμανία, δούλεψε πολλά χρόνια στην Αθήνα, όπου κι αν εμφανίστηκε λειτούργησε ως "πυροδότης" για γλέντι και ξεφάντωμα.
Προικισμένος με σπάνιες φωνητικές αρετές και μια εντελώς προσωπική εκφραστική χροιά, είναι ταυτόχρονα ένας έξοχος δεξιοτέχνης που ξέρει, με ευέλικτη φαντασία, να ανακαλύπτει νέους δημιουργικούς δρόμους.
Ο Νίκος Σωπασής προσωποποιεί τις μουσικές αποχρώσεις του Μέσα Μυλοποτάμου και με τη ρωμαλέα φωνή του και τους μαγευτικούς ήχους της λύρας του, στέλνει τα χαιρετίσματα των Ταλαίων Ορέων σ' όλους τους Κρητικούς.
Με έντονο δισκογραφικό έργο αλλά και πάρα πολλές εμφανίσεις τόσο εντός όσο και
εκτός Ελλάδος αποτελεί έναν από τον πλέον πετυχημένο καλλιτέχνη όλων των εποχών.
Έχει συνεργαστεί με μεγάλες φυσιογνωμίες του Κρητικού πενταγράμμου όπως ο Νίκος Μανιάς, ο Μανώλης Κακλής, ο Ιωάννης Μαρκογιαννάκης (Μαρκογιάννης), ο Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης), ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), ο Νίκος Καδιανάκης (Καδιανός), ο Στρατής Μαμαλάκης, ο Νίκος Πατενταλάκης, ο Γιώργης Μιχελάκης, ο Νίκος Πατενταλάκης, ο Νίκος Σαμπαζιώτης, ο Μιχάλης Πετσάκης, ο Μανώλης Λαρεντζάκης, ο Αλέκος Κοκαράκης, ο Νεκτάριος Κοντογιάννης, ο Γιώργης Καραγιώργης, ο Μανώλης Κουμιώτης, η Τασούλα, ο Γιώργος Φλουρής, ο Δημήτρης Συγλέτος κ.α.
Συνεχίζει να ασχολείται με την Κρητική μουσική και τον συναντάμε αρκετά συχνά σε διάφορα γλέντια να τραγουδάει μερικές από τις επιτυχίες του:
"Επότιζα μια ροδαριά", "Αποτυπώματα", "Περνάει ο καιρός", "Γλέντια και Ξεφαντώματα", "Ο Κισσός" κ.α.
Μια σεβαστή πορεία γεμάτη επιτυχίες για τον Νίκο Σωπασή που έχει αγαπηθεί όσο λίγοι καλλιτέχνες !
 
Για τον Ψαρογιάννη έχουμε αναφερθεί στις αναρτήσεις 15 και 38. 
(Τα σκαναρισμένα εξώφυλλα που προστέθηκαν είναι του Ιδομενέα από Ρέθυμνο και τον ευχαριστώ πολύ που συμβάλει στη προσπάθεια καταγραφής).
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο ….(εδώ)