Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

309. PANIVAR PA 251 ΚΑΚΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ- ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΡΟΔΑΜΑΝΘΟΣ- ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ ΜΙΝΩΣ 1971

Κακλής (Κακλιδάκης) Μανώλης- Ανδρουλάκης Ροδάμανθος- Κοτζαμπασάκης Μίνως PANIVAR PA 251  Μαντινάδες της νύκτας - Να μπόριε του Θεού τσ' αγγέλους να του πάρει 1971- 45rpm- 7''
Με Κακλή, Ροδάμανθο και Κοτζαμπασάκη, στο σημερινό δισκάκι, φεύγουμε για τα καλά από τα ελαφρορεμπετολαϊκα μονοπάτια που όπως λένε και οι ¨Σπυριδούλα¨ ο Μάρκος θα μας τράβαγε το αφτί. Τραγούδι-μαντινάδα (πρόκληση) από τον Κακλή, λύρα από Ροδάμανθο και ¨σκορδαλικό¨ παίξιμο λαούτου από Κοτζαμπασάκη (όλοι εικονίζονται στην παραπάνω φωτογραφία από την ¨Νεράιδα και το Παλικάρι¨):
¨Να μπόριε του Θεού κανείς τς΄ αγγέλους να του πάρει,
να καταλάβει πως πονεί, απ΄ αγαπά και χάνει¨
«Ο Μανώλης Κακλής (βλέπε και αναρτήσεις 5, 61, 238) γεννήθηκε το 1945 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το λαούτο από το 1969. Από πολύ νεαρή ηλικία είχε την τύχη να ζήσει από κοντά σ' ένα γλεντζέδικο ζωντανό περιβάλλον γεμάτο ακούσματα μουσικά, γνήσια παραδοσιακά, όπως του Μπαξεβάνη και του Νίκου του Μανιά. Οι δύο αυτοί λαγουτιέρηδες τον επηρέασαν βαθύτατα.
Η τεχνική τους στο λαούτο και η έκφραση στο τραγούδι καθόρισαν την πορεία του νεαρού τότε καλλιτέχνη, ο οποίος πολύ γρήγορα σημείωσε τεράστια πρόοδο και εξέλιξη και μέχρι σήμερα αποτελούσε (αποτελεί) έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της κρητικής μουσικής παράδοσης. Ιδιαίτερα στο τραγούδι διακρίθηκε για την ερμηνεία του που την υπογράμμιζε μοναδικά η εξαιρετική "κρητική" χροιά της φωνής του.
Έχει πλούσια δισκογραφία και συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες όπως Νίκος Μανιάς, Ροδάμανθος Ανδρουλάκης, Ζαχ.Μελεσσανάκης, Θαν. Σκορδαλός, κ.α. και παρουσία στα κρητικά κέντρα του νησιού, της Ελλάδας γενικότερα αλλά και του εξωτερικού. Η δεκαετία του 70 και του 80 θεωρούνται οι κορυφαίες στην καριέρα του Μ. Κακλή και ιδιαίτερα οι δισκογραφικές του συνεργασίες με τον Ροδάμανθο και τον Μελεσσανάκη.
Παρά το σκληρό χτύπημα της μοίρας που έπληξε την οικογένεια του (έχασε την κόρη του Μαρίνα), ο Μανώλης Κακλής με την παρότρυνση των φίλων και θαυμαστών του, συνέχισε να μαγεύει με το τραγούδι του. Ο Μανώλης Κακλής απεβίωσε το 2017.
Ο Ροδάμανθος Ανδρουλάκης (βλέπε και αναρτήσεις 61 και 238) γεννήθηκε το 1933 στον Οψυγιά Αμαρίου και τα πρώτα του ακούσματα στη μουσική τα απέκτησε από το συγχωριανό του Στέλιο Κουτάκη, έναν υπέροχο λυράρη που χάθηκε πρόωρα στην περίοδο της κατοχής από πνευμονία. Το πρώτο του μουσικό όργανο ήταν ένας χοχλιός με τον οποίο έπαιζε τη λεγόμενη "μπουκόλυρα" (είχε πάρει ένα κέλυφος από χοχλιό και φυσούσε μέσα βγάζοντας ήχους που θύμιζαν λύρα).
Από μικρός ασχολήθηκε με τη λύρα και δεν είχε συμπληρώσει ακόμα τα έντεκα όταν πρωτόπαιξε σε γάμο. Το βασικό του επάγγελμα ήταν ράφτης και μάλιστα για μια δεκαετία (1955-1965) το ραφείο του τον κράτησε μακριά από τα γλέντια. Το 1965 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο, τον οποίο διαδέχτηκαν πολλοί με δικές του συνθέσεις αλλά και παραδοσιακά κομμάτια. Έχει σημαντική δισκογραφική παρουσία με αποκορύφωμα τη δεκαετία του 70 και τη συνεργασία του με το Μανώλη Κακλή και την ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία τους. Από το 1971 ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη λύρα συντροφιά με το γιο του Κώστα στο λαούτο. Ο Ροδάμανθος απεβίωσε το 2010 και θεωρείται πλέον από τους κλασσικούς της λύρας.»
Ο  Ιδομενέας από Ρέθυμνο  έστειλε και τις κόκκινες ετικέτες (παραπάνω). Ο Κοτζαμπασάκης δεν εμφανίζεται πουθενά, ο τίτλος της Α πλευράς είναι διαφορετικός και τη μαντινάδα της Β πλευράς την χρεώνει στον Ροδάμανθο. Άβυσσος το τυπογραφείο της Panivar. Το πιο πιθανό να πρωτοκυκλοφόρησε με κόκκινες ετικέτες, οι οποίες θεωρήθηκαν λάθος και βγήκαν αργότερα οι πράσινες. Όπως και να έχει, ευχαριστώ τον Ιδομενέα για τις ετικέτες.   
Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).