Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

222. ASTRON AS-318 ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ- ΣΟΥΚΑΣ ΗΛΙΑΣ- ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΝΙΚΟΣ 1969

Χατζοπούλου Μαριάννα (Τυφλό αηδόνι- Τυφλή τραγουδίστρια)- Σούκας Ηλίας- Παλαιολόγου Νίκος ASTRON AS-318 Όσοι στη θάλασσα δουλεύουν (Συρτός) - Στου νησού μας τ΄ακρογιάλι (Μπάλος) 1969- 45rpm- 7''

Η Μαριάννα Χατζοπούλου είχε γεννηθεί το 1933 στην Αθήνα. Η καταγωγή της Ναξιώτικη. Από παιδί αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την όρασή της.
Σε όλη της τη ζωή «μισόβλεπε». «Μπορεί η όρασή μου να μη με βοηθά να βλέπω καλά, άλλα βλέπω καθαρά τον κόσμο με τα μάτια της ψυχής μου» είχε πει σε συνέντευξή της η Ναξιώτισσα Μαριάννα Χατζοπούλου που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο ως η «τυφλή τραγουδίστρια», λόγω μιας σοβαρότατης πάθησης των ματιών, που συνέβη στη διάρκεια του τοκετού της μητέρας της.

Ξεχώρισε για το χάρισμα της σε ακρόαση του Μίμη Πλέσσα στο Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και στη συνέχεια μαγνήτιζε το κοινό με τις ερμηνείες της μέσα από τις ραδιοσυχνότητες.
Με τη «Ζαφείρα» του σπουδαίου στιχουργού και κυνηγού ταλέντων Χαράλαμπου Βασιλειάδη (Τσάντα) και σε μουσική του Άκη Σμυρναίου, έλαμψε λίγο μετά τα μισά του ’50. Ακολούθησαν μεγάλες επιτυχίες τραγούδια των Χατζιδάκι, Τσιτσάνη, Καλδάρα, Κοφινιώτη, Μωράκη, Μάνεση, Μαρκέα.
Η δημοτικότητά της χτυπούσε κόκκινο. Στους διαγωνισμούς του Ντομινό και άλλων περιοδικών της εποχής το όνομά της βρισκόταν στις πρώτες θέσεις. Ο κόσμος μαγεύονταν απ’ το «τυφλό αηδόνι» όπως την αποκαλούσαν.

Εμφανίστηκε στα μεγαλύτερα λαϊκά κέντρα και ερμήνευσε κορυφαίες επιτυχίες («Ζαφείρα», «Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα», «Κάνε κότσο τα μαλλιά σου», «Η μάνα μου με δέρνει», «H ωραία Αιγιώτισσα, «Δεν μετανιώνω που σ’ αγάπησα πολύ» και σε δεύτερη εκτέλεση το «Γαρίφαλο στ’ αυτί»). Συμμετείχε μάλιστα στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο» ντυμένη Τσιγγάνα δίπλα στην τραγουδίστρια Λάουρα.

Μάλιστα όπως τόνιζε και η Γιώτα Λύδια στην βιογραφία της, στην Columbia όπου αρχικά την παρουσίασε ο Τσάντας και την απέρριψαν είχε δημιουργηθεί μεγάλος ντόρος με το όλο θέμα, μιας και η Χατζοπούλου αποτελούσε πλέον γερό όπλο της ανταγωνίστριας Odeon. Μάλιστα η Λύδια ντούμπλαρε στιγμές της… ενώ συνήθως συνέβαινε το αντίθετο στην «κόντρα» των δύο εταιρειών.
Η Μαριάννα Χατζοπούλου θα δουλέψει στα καλύτερα λαϊκά στέκια, αλλά και στα πιο ονομαστά κοσμικά κέντρα. Η φυγή της όμως στο εξωτερικό το 1961 και η δίχρονη παραμονή της σε Αυστραλία και Αμερική θα κοστίσουν στην καριέρα της. Στην επιστροφή τα δεδομένα είχαν αλλάξει.
Θα συνεχίσει στο εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Κύπρο, Λίβανο) και θα έχει μια διακριτική παρουσία στη δισκογραφία, σε εταιρείες μικρότερου βεληνεκούς.
Στην ζωή της θα κυριαρχήσει η λατρεία για τη θρησκεία και το Θεό, η οποία θα μετουσιωθεί και σε τραγούδια. Το Φλεβάρη του 2002 θα τραγουδήσει στο χορό των Ιεροψαλτών. Κατά την επιστροφή της στο σπίτι, το αυτοκίνητο στο οποίο μετέβαινε προσέκρουσε σε κολώνα της ΔEH. Υπέστη πολλαπλά κατάγματα και λίγους μήνες αργότερα έχασε τη μάχη.
Ο Ηλίας Σούκας γεννήθηκε στο Κομπότι Άρτας το 1935 και ανήκει στην τέταρτη γενιά μιας οικογένειας μουσικών. Έμαθε βιολί από τον πατέρα του και το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει Μικρασιάτικα, Ηπειρώτικα, Νησιώτικα, Ρουμελιώτικα. Περισσότερα βιογραφικά στοιχεία τόσο για τον Ηλία Σούκα όσο και για τον Παλαιολόγου στο σαντούρι δεν κατάφερα να βρω.
Στο σαντούρι ο Παλαιολόγου Ν. (πιθανότατα Νίκος) για τον οποίο ίσως να έχει γίνει λάθος εκτύπωση και να είναι ο γνωστός Κώστας (βλέπε ανάρτηση 26), αλλά κρατάω τις επιφυλάξεις μου.

Για τους λάτρεις του Ελληνικού κινηματογράφου η φωνή της Χατζοπούλου ακούγεται στην ταινία ¨ Της Κακομοίρας¨, όταν ο Ζήκος κάνει καντάδα με το γραμμόφωνο που παίζει «Το νυφικό σου φόρεμα», μια εξίσου μεγάλη επιτυχία.  

Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).