Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

441. ΟΡΦΕΥΣ 14 ΣΟΥΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ- ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ 1967

Σούκας Ευάγγελος- Μουντάκης Νίκος ΟΡΦΕΥΣ 14 Κρητικό Συρτάκι - Το ναυάγιο της Φαλκονέρας 1967- 45rpm- 7''
« Ο Βαγγέλης Σούκας γεννήθηκε στις 15/6/1929 στην Άρτα. Φημισμένος δεξιοτέχνης κλαρινετίστας της δημοτικής και λαϊκής μουσικής (αριστερόχειρας) καθώς και πολυγραφότατος τραγουδοποιός. Έπαιζε επίσης μπουζούκι, κιθάρα, λαούτο και άλλα όργανα, ενώ ξεκίνησε ως σαντουρίστας.
Μέλος της μεγάλης μουσικής οικογένειας των Σουκαίων (εγγονός βιολιτζή, γιος κλαριντζή, αδελφός των Βασίλη και Κώστα Σούκα και εξάδελφος του Τάκη Σούκα).
Το 1947 έπαιζε στην Αιτωλοακαρνανία με τον Τάκη Τζέμο.
Πήγε στην Αθήνα το 1950 και πρωτοδισκογράφησε με τη μεσολάβηση της Ρ. Εσκενάζυ.
Κατόπιν υπήρξε για πολλά χρόνια παραγωγός της «Music Box». Επί μεγάλο διάστημα είχε δικό του Κέντρο διασκέδασης, τη «Φαντασία» (Φαβιέρου).
Έχει παίξει και σε άλλα ονομαστά Κέντρα του Χώρου («Έλατος», «Ζούγκλα», «Ελληνικό Γλέντι», «Βελούχι», κ.λπ., ενώ έχει εμφανιστεί επανειλημμένα και στους Έλληνες του εξωτερικού (σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, κ.λπ.).
Στους LP δίσκους του: «Δημοτικοί αντίλαλοι» (1973), «Ο χείμαρρος» (1976), «Ανατολίτικοι αναστεναγμοί» (1983), «Δεν μου φτάνουν δυο φιλιά» (1988), κ.λπ. Στα τραγούδια του: «Φύγε κι άσε με», «Ρούσα παπαδιά», «Τρεις φωτιές», «Εδώ σε τούτο το χωριό μια μαυροφόρα αγαπώ», «Δώσε μου πικρό φαρμάκι», "Mη μου φύγεις", «Δώσ' μου το κορίτσι θειά», «Φαρμάκι λίγο-λίγο», «Μείνε, μείνε κοντά μου», «Θέλεις να φύγεις μακριά μου», (τα 2 τελευταία με τη Ρ. Σακελλαρίου), το «Δάκρυ στάλα-στάλα», «Εσένα θέλω μόνο», «Ο ουρανός θα γκρεμιστεί», «Ανέβα στο τραπέζι μου», κ.λπ.
Το 1994 εμφανίστηκε στο ΜΜΑ. Είχε δημιουργήσει δική του "Σχολή" κλαρίνου δημοτικής μουσικής. Απεβίωσε στις 26/3/1979.»
«Ο Νίκος Μουντάκης (βλέπε και ανάρτηση 228) με καταγωγή από Κίσσαμο (Καστέλι) Χανίων σε νεαρή ηλικία. Δούλευε στην υπηρεσία αρχαιολογίας. Στην παραπάνω φωτογραφία είναι ο μικρός κάτω δεξιά.
Στο στούντιο ηχογράφησης του Σταματάκη Γιάννη (βλέπε φωτογραφία παραπάνω), που ηχογράφησαν αρκετά κρητικά σχήματα, τον συναντάμε ως συνθέτη (στην κασέτα ¨Το νησί των Μεγάλων¨ με τον Κουνελομιχάλη) και λαϊκό τραγουδιστή (με το ¨Ναυάγιο της Φαλκονέρας¨). Είχε γράψει αρκετά τραγούδια αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να τα διασώσουν. Πέθανε σε ηλικία 80 ετών. Περισσότερες πληροφορίες και διορθώσεις σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σύντομα.»
«Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 1966, όταν το πλοίο «Ηράκλειον», βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες κοντά στην βραχονησίδα Φαλκονέρα. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο από το λιμάνι της Σούδας στον Πειραιά, και βυθίστηκε λόγω μετατόπισης φορτίου και εισροής υδάτων από την μπουκαπόρτα. Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τον θάνατο 224 άνθρωποι ενώ διασώθηκαν 47.
Ο αριθμός των νεκρών ωστόσο μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστος, καθώς τότε εκδίδοντο εισιτήρια και μέσα στο πλοίο. Σύμφωνα λοιπόν με τις μαρτυρίες όσων κατάφεραν να επιζήσουν, υπήρχαν και άλλοι επιβάτες, οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί πουθενά.»
 
Στο ¨Μίλιε μου Κρήτη απ’τα παλιά¨, υπάρχει η ηχογράφηση κρητικού τραγουδιού (Σούστα) με κλαρίνο από τον Ιμβραϊμάκη (τουρκοκρητικός). Βέβαια ο ¨επίσημος¨ κλαρινίστας της Κρήτης ήταν ο Κωστής Γλεντούσης (1891-1979) αλλά δυστυχώς δεν δισκογράφησε. Ψάχναμε λοιπόν δισκογραφημένα κρητικά τραγούδια με κλαρίνο, εκτός από την γνωστή σούστα και πιθανολογούσαμε ότι δεν υπάρχουν.Το Κρητικό συρτάκι από τον Βαγγέλη Σούκα ήρθε να μας διαψεύσει (το απίθανο είναι ότι είναι καιρό στη συλλογή μου αλλά….¨ου γαρ το γήρας¨) . Εξαιρετικό το παίξιμο αλλά μετά την εισαγωγή, η αλήθεια είναι ότι δεν θυμίζει το συρτάκι. Στη δεύτερη πλευρά το κρητικολαϊκό ¨Το ναυάγιο της Φαλκονέρας¨ που η μόνη σχέση με Κρήτη είναι το ίδιο το ναυάγιο και ο Κρητικός Νίκος Μουντάκης. Η ηχογράφηση των τραγουδιών πιθανολογώ ότι είναι το 1967 με βάση το γεγονός ότι το ναυάγιο ήταν 8/12/1966.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).