Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

259. PSILORITIS RECORDS 113 SONGS AND DANCES FROM KRETA ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ- ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ 1963

Μουντάκης Κώστας (Μουντόκωστας)- Μανιαδάκης (Μανιάς) Νίκος PSILORITIS RECORDS 113 SONGS AND DANCES FROM KRETA Ρεθυμνιώτικος συρτός - Μαλεβιζιώτικος χορός - Ώρα καλή (Καλαματιανός) - Πισκοπιανός συρτός 1963- 45rpm- 7''

Ο Κώστας Μουντάκης γύρισε όλον τον κόσμο και έπαιξε για τους Κρητικούς, όπου γης.

Η καταξίωση και η φήμη του Μουντάκη εξαπλώθηκε σε όλη την Κρήτη και στους ξενιτεμένους Κρητικούς και Έλληνες της διασποράς τους οποίους είχε επισκεφτεί πολλές φορές. Για πρώτη φορά πήγε στην Αμερική το 1960 και από τότε στον Καναδά, την Αυστραλία την Νότιο Αφρική και άλλες χώρες με ελληνική ομογένεια.

 «Ακολουθώντας το δόγμα μην περιμένεις τη δουλειά να έρθει να σε βρει , πήγαινε εσύ να την βρεις, κι αν δεν τη βρεις δημιούργησε την, βρίσκει την άκρη. Καθοδηγούμενος από Έλληνες φίλους σχετικά με την επιχειρηματική νομοθεσία των ΗΠΑ, ο Μουντάκης δημιουργεί την φωνογραφική εταιρεία Psiloritis Records, στην οποία ηχογραφεί και κυκλοφορεί με τον Νίκο Μανιά δυο δίσκους 45 στροφών, για να τους δίνουν δώρο σε αυτούς που τους φιλοξενούν και στους καλεσμένους τους, καθώς και για να τους μοιράζουν στις εκδηλώσεις των συλλόγων, προσβλέποντας σε περισσότερες προσκλήσεις. Σε μαγνητόφωνο που βρέθηκε σε ένα από τα σπίτια όπου φιλοξενούνται, ηχογραφεί με τον Νίκο Μανιά κάποιες παραδοσιακές μελωδίες, όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και άλλων διαμερισμάτων της Ελλάδας. Οι δίσκοι αυτοί τυπώνονται ως Extended Play, δηλαδή δίσκοι 45 στροφών με δύο τραγούδια ανά πλευρά (τέσσερα συνολικά).

Η ιδέα του Μουντόκωστα για έκδοση δίσκων αποδείχθηκε ορθότατη. Αφενός μεν έτυχε μιας απίστευτης αποδοχής από τους Κρητικούς των ΗΠΑ, αφετέρου δε άρχισαν οι προτάσεις από άλλους συλλόγους να έρχονται η μία μετά την άλλη. Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι δίσκοι δεν πωλούνταν, αλλά δίδονταν σαν ευχαριστήριο δώρο…».   

Το παραπάνω απόσπασμα από το βιβλίο του Μάνου Μουντάκη ¨Το χρονικό της πορείας του Κώστα Μουντάκη¨ εκδόσεις Μετρονόμος.

Τα δύο πρώτα δισκάκια στην Psiloritis Records είναι με ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ. Αργότερα κυκλοφορεί άλλα τέσσερα με τίτλο ¨Songs and dances from Kreta¨ με ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Καναδά. Το ένα από τα τέσσερα είναι και το σημερινό δισκάκι.

Την δεκαετία του ΄90 κυκλοφορεί ο δίσκος ¨Κώστας Μουντάκης για πάντα- Ανέκδοτες ηχογραφήσεις του ΄60 στην Αμερική¨. Το κόψιμο του δίσκου και η χάραξη της μήτρας κρίνεται απαράδεκτη. Προβληματική μήτρα (β πλευρά- ψάξε και τον δικό σου δίσκο) και απόδοση των τραγουδιών όχι από τα master tapes αλλά πιθανότατα από τα δισκάκια, σε όποια κατάσταση τα βρήκαν ή από κασέτες.

Το Καλαματιανό ¨Ώρα καλή¨ εμπεριέχεται στην παραπάνω συλλογή. Το ¨Ρεθυμνιώτικο συρτό¨ το συναντάμε στην κασετίνα του Αεράκη ως ¨Συρτός του Ροδινού¨. Τα άλλα δυο τα ακούμε (αν δεν κάνω λάθος- διορθώστε με αν ναι) πρώτη φορά. Από εκεί και η μαντινάδα στην πρώτη φωτογραφία, δανεισμένη από τον ¨Πισκοπιανό συρτό¨.

Τέλος το παίξιμο και των δύο καλλιτεχνών ¨γαζώνει¨ την ψυχοσύνθεση μας.

Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).